Как лъжат с интернет-поръчки на евтини стоки за Черния петък и Коледа и как да се опазим?



Вместо два чифта обувки, ти пращат пакетче 100 грама с описание на съдържанието: очила, и с номера на твоята поръчка. Ако ти се губи време, се разправяш, но повечето махват с ръка и не се занимават. Снимка: e-vestnik





Във Фейсбук, и другаде из интернет тия дни мощно се рекламират измамни сайтове за поръчки на обувки, дрехи, фотоапарати, смартфони.

Рекламите са най-много точно сега, преди Черния петък и Коледа. Могат да се различат основно по това, че предлагат около 80% намаление от цената, дори и повече. Примерно известни марки обувки от 120 долара на 19 долара, от 200 долара, на 29 долара и т. н. Или фотоапарати или смартфони от 900 евро на 65 евро, от 1100 евро на 85 евро. И т. н.

Какво се случва, като направим поръчка в такъв измамен сайт?





Някои предполагат, че вместо оригиналните марки обувки, онлайн търговецът изпраща някакви евтини ментета. С фотоапарати, обаче, това не може да се случи – няма такива ментета на „Канон”, примерно. Какво тогава?

Измамата е още по-изненадваща

За да проверим какъв е механизмът и какво ще се получи, миналата есен преди Коледа от e-vestnik направихме две такива поръчки от реклами във Фейсбук. Поръчките бяха до сайтове, които се представят като официални фирмени търговци на скъпите марки обувки „Тимбърленд” и „Саломон”. Поръчахме от всеки сайт по два чифта скъпи обувки, намалени на по 20-25 долара. Общо две поръчки на стойност към 50 долара всяка. Условията на сайтовете, оформени с оригинални лого и снимки на съответните марки, с имена, които съдържаха името на марката, бяха, че при поръчки над 40 долара, доставката е безплатна, срокът за доставка е 15 дни.





До 15-ия ден не се получи нито една от поръчките. Направихме заявка пред съответната банка, с чиято кредитна карта са платени поръчките, че става въпрос за измама и да отменят транзакцията и да ни върнат парите. Процедурата е бавна, около месец. Но в някои банки се бавят и по 2-3 месеца.

Само около седмица след заявката за анулиране на транзакцията, получихме известие за доставена поръчка в пощата. Вместо кутии с обувки, обаче, служителката подаде малко пакетче, което тежеше под 100 грама, с адрес от Китай. На него беше изписан номерът на едната поръчка за обувки. За съдържание беше написано като: „очила”. Очила не бяхме поръчвали… Какви са точно очилата не разбрахме, защото получихме и изпратихме пакетчето обратно на адреса на подателя, без да го разпечатваме. Но такива очила се продават навсякъде и у нас по пазарите, на цена по 2-3 лева. Вероятно в Китай са и още по-евтини…






Сайт предлага скъпи якета, намалени с над 80%. Който е балама, да си поръчва.

След още седмица се получи и втората „пратка” на обувки. Същото малко пакетче под 100 грама, с изписан номер на поръчката за два чифта обувки, и описание на съдържанието: „очила”. Този път не взехме въобще пратката, оставихме я като неполучена, да се връща при подателя.

Първата поръчка, която приехме и върнахме обратно на подателя, обаче се върна пак при нас, със забележката, че няма такъв адрес на получател. А ние сложихме адреса на доставчика, който беше изписан върху пратката.

Явна, нагла измама.

За късмет, в нашия случай

банката успя да възстанови и двете суми

Но, схемата е очевидна – получаваш очила за 1 долар, вместо обувки или фотоапарат. И започваш да протестираш, а няма къде в глобалния интернет свят. Единственото, което можеш да претендираш, е да искаш от банката да ти отмени транзакцията. Но тя от своя страна може да каже – получили сте си поръчка еди кой си номер, от доставчика ни представиха свидетелство. И започваш да се обясняваш, че всъщност си получил очила…





Ако успееш да докажеш, ще обяснят, че е станала грешка и ще ти върнат парите. Затова ние снимахме всяко пакетче, което получихме. Но втората пратка, понеже отказахме да я получим, за да се върне на подателя, служителката в Български пощи отказа да ни даде да снимаме. Наложи се да се правим на папараци…

Много потърпевши няма да си губят времето да се разправят да си връщат парите за поръчка от 25 или 40 долара. Това е целта на измамниците. В богатите страни средният потребител, който е поръчал през месеца поне десетина неща по интернет, ще махне с ръка да не се разправя за 20-30 долара, като получи очила, вместо обувки. Така един организатор само на 2-3 такива сайта с примамливи оферти може да събере 50-100 хил. поръчки от цял свят преди Коледа, благодарение на мощната реклама на Цукърбърг.

В резултат до измамника ще достигнат по банков път най-малко 1-2 милиона долара. От тези поръчки ще бъдат оспорени около половината и за по-малко от половината ще има разправии, затова че е получена поръчка, пък не били обувки, а очила. Поръчките са дребни, полиция и прокуратура не се занимават с такива малки суми като отделни случаи, това са дребни нарушения.






Пратката е с номер на поръчка за обувки или каквото там си си поръчал, но вместо обувки, са очила с тегло 100 г и стойност 10 долара. Реално такива очила струват и 1 долар. И понеже си получил пратката със съответния номер поръчка, влизаш в разправии да ти върнат парите. Повечето пострадали не се занимават. Снимка: e-vestnik

Така че, простата сметка показва, това си е бизнес за милиони долари всяка Коледа… Регистрираш сайтове, плащаш на дизайнери да ги направят да приличат на марковите, лого, снимки – всичко е копи пейст. И иди ги търси. Някои от тези сайтове, които проверявахме миналата година, бяха регистрирани месец-два преди Коледа. И някои бяха закрити само месец след това, още в края на ноември и началото на декември.

Фирмите, на които е платено по интернет, вероятно също изчезват в кратък срок. Измамната фирма, на която платихме по банков път, се казваше HANHAI-EC SINGAPORE SG. Всеки може да си направи справка в банката на кого е платил с поръчката с кредитната си карта.

Всеки може сам да провери и кога е регистриран един сайт през сайтовете Who is, където пише дата на регистрация, име на регистрант и срок на регистрация. Според нови изисквания на ЕС за лични данни, информация за регистранта вече няма да се предоставя, освен датата и срока на регистрация на един сайт.

Оцеляването на потребителя в измамния интернет пазар е на принципа „Кьорав карти не играе”.





Има няколко ясни белега дали един сайт за поръчки е измамен:

– Намаленията са около 70-80%. Няма такива намаления.

– Сайтът няма физически адрес, а само имейл, понякога и телефон (който може да бъде и автомат и да те товари с висока сметка).

– Името на сайта използва името на известна марка, с допълнение, понякога от една буква или „шоп” и др., примерно: timberlandushops.com или timberlandestores.com или timberlandeshoes.com.

Ето сайт, който проверява сайтове и съветва дали са измамни:

scamadviser.com

В него освен дата на регистрация и някаква информация, ако има такава за по-стари сайтове, за всеки има и коментари на потребители.


Четете още:

🔴 Патрашкова разплака мрежата със спомeн за Ламбо СНИМКА

🔴 Празниците наближават! Ето кога ще почиваме

🔴 70-килограмово куче разкъсало възрастна жена, последици няма





Източник: e-vestnik





Коментари

горе