Тайни проходи и каменни резервоари обвиват в мистика Петрич кале (снимки и видео)



Археолози откриха нови факти около историята на крепостта край Аврен

Само на 20 минути с кола от Варна се намира малко известната, но атрактивна древна крепост Петрич Кале. Разположена е на ръба на Авренското плато, с невероятна гледка към Девненската долина. Петрич кале не е била от най-големите крепости в страната, но интересното при нея е, че е естествено укрепена, разказа в интервю за БТА археологът от Варненския исторически музей Мария Манолова-Войкова, която е ръководител на разкопките.





На практика обитателите на крепостта не са имали основания да се притесняват дали иде враг от юг, запад или север. В тези посоки се издигат 100-метрови отвесни скали. Единственият подход към крепостта е от изток. Създателите на Петрич кале обаче са взели сериозни мерки, за да осигурят безопасността си - издигнали са две внушителни крепостни стени и ров, обясни археологът.






Петрич Кале датира от 3 век

Крепостта е изключително интересна от научна гледна точка, а причината е, че в цялата страна, особено на север от Стара Планина няма друга толкова добре запазена и с такова продължително обитаване, допълни Войкова. По думите й доскоро учените са смятали, че Петрич кале е строена през 5 век. Последните разкопки обаче я датират доста по-рано - към средата на 3 век. Вече е ясно, че това е римска крепост, но кога точно е построена ще разберем с времето, каза Войкова. Факт е, че в Петрич кале са живели непрекъснато хора до края на 7 век. Има неяснота за началото на 8 век, когато започват варварските нашествия - аварски и аваро-славянски, които обезлюдяват почти цяла Северна България. До този момент на терена не виждаме следи от живот през 8 век, но още за 9 век има данни, че тук е живяло българско население, допълни археологът. Всъщност, от 9 век животът в крепостта продължава до средата на 15 век.





Колко е било населението засега археолозите не могат да кажат с точност. Във всички случаи крепостта е била гъсто населена, защото площта е малка и е нямало шанс за свободни пространства, посочи Войкова. Учените обаче вече са наясно, че през Средновековието - 11-12 век, Петрич кале е имала значение и на административен център. Доказателство са намерените при разкопките печати - на византийски служебни лица и на Борис Михаил. Те удостоверяват кореспонденция между администрации и връзка между крепостта и старите столици Плиска и Преслав, отбеляза Войкова.


За Петрич кале е ясно и кога точно е разрушена. Дори датата е известна - 7 ноември 1444 година, каза Войкова. Превзема я и разрушава кръстоносната войска на Владислав Ягело Варненчик. Има запазено писмо от полския владетел до крепостите Шумен, Овеч /Провадия/, Михлюз кале /Аксаково/, Петрич кале и Варна да се предадат, разказа Войкова. Повечето го правят, но Шумен и Петрич кале, уповавайки се на добрата си отбрана, отказват. В резултат на 7 ноември 1444 г . кръстоносната войска напада и успява да превземе крепостта на Авренското плато.





Покрай тази битка Петрич кале влиза и в тогавашните световни "новинарски емисии". Западноевропейските хроникьори са дали подробни описания за две големи стени, вал и ров, широк 4-5 метра, над 2 метра дълбок и пълен с вода. Днешните археологически разкопки потвърждават изцяло написаното преди векове. Крепостните стени са дебели близо 2 метра. Височината им е средно по 5 метра, като се предполага, че на места са достигали и до 6 метра. Уникалното за Петрич кале е и запазената кула с портал, с арка и бойница, допълни Войкова. По думите й през последните 50 години такова нещо не е намирано в страната.





По въпроса откъде идва името на крепостта, учените не са категорични. Според Войкова първото наименование, с което споменава през 12 век, е Бурфанто /превежда се като Петрич/, след това се среща като Бедрич, Петрезе, Петрич, дори Петерсбург. Но всичко се върти около петрос - което на гръцки значи камък, посочи археологът.

За местните хора местността е Петрич кале, затова и учените ползват това наименование. Има една легенда, записана в началото на 20 век, според която крепостта е основана от цар Петър Първи, допълни Войкова. Според нея обаче тази версия едва ли отговаря на истината, тъй като проучвания показват, че строителите са от римско време.

От Римската епоха до късното Средновековие

Всъщност, Петрич кале може да "разкаже" за развитието на културата от Римската епоха до късното Средновековие, е позицията на Войкова. Разкопките показват, че градежите от римската и ранновизантийската епоха са впечатляващи и здрави. Кулата, която е на близо 2 хиляди години, все още се извисява с внушителните над 7 метра, а основите й впечатляват със здравината си. Същото важи и за стените, макар че тук-там се виждат следи от използваните от кръстоносците тарани при превземането на крепостта. Въпреки тези поражения, защитните съоръжения са оцелели.


При разкопките учените са открили и една малка църква, строена през 14 век. Средновековните строежи обаче са скромни, по-скоро хората са ползвали старите основи, и с леки ремонти са ги ползвали, каза Войкова. Тя допълни, че интерес за учените представлява и територията около крепостта. В тази зона са правени сондажи през 60-те години на миналия век и всички показват, че има сгради - т.е. е било доста голямо селище. Всъщност, след тези опити за проучване на района, разкопки не са правени чак до 2013 година, когато проучването на крепостта е възстановено, уточни Войкова.

На въпроса дали мястото не е било ползвано още преди римляните, например от траките, археологът не отговаря изцяло отрицателно. По думите й още Херман Шкорпил при своите проучвания през миналия век е изказал предположение, че на Петрич кале е имало тракийско светилище. До момента доказателства не са намерени, каза Войкова, но веднага допълни, че не се знае какво ще излезе под всичките пластове натрупана през вековете пръст.





Има огромен потенциал като туристическа атракция

Петрич кале има огромен потенциал като туристическа атракция, е позицията на археолога. Причината е, че архитектурата е много добре запазена. Заради местоположението на крепостта живеещите в района не са разграждали стени, за да ползват камъните. Няма и много иманярски набези, а тези, които са пробвали, са търсили ценности в повърхностните пластове, без да копаят надълбоко.

Освен с впечатляващата зидария на 2 хиляди години, Петрич кале пали въображението с още няколко интересни и несрещани на други места тайни. Те са още едно доказателство, че древните са знаели много добре как да живеят и как да се пазят. В единия край на крепостта, на върха на 100-метровата отвесна скала е издълбан огромен резервоар. В него се е събирала водата, ползвана от живеещите в крепостта. Открити са и питоси - гигантски делви, в които са се съхранявали зърно и течности. Според учените тези неща са гарантирали, че крепостта може да издържи и на дълга обсада.


Строителите на Петрич кале са се подсигурили и за екстремни ситуации. В едната от отвесните скали е прокопан таен проход - стълба. Своеобразният тунел обаче не е за хората, които имат фобия от височини или от тясно пространство. Вижда се, че стъпалата са дялани направо в камъка, а после покрити с дърво. Днес, за съжаление, най-долният край на прохода е затрупан и изкачването до крепостта е невъзможно.

Тайната стълба е влязла и в средновековните хроники, разказа Войкова. При битката през 1444 г. оцелелите от турския гарнизон, като са видели, че ситуацията е безнадеждна, са се опитали да се измъкнат по този начин. Някои от членовете на влашкия отряд във войската на Владислав Ягело обаче знаели за стълбата, кръстоносците причакали врага и настанала поголовна сеч.

За битката от 1444 г. археолозите вече имат богат набор артефакти. Останките от въоръжение и снаряжение са както османски, така и характерни западноевропейски. Редом с металните части излизат и костите на загиналите. Тях археолозите събират и погребват с подобаващо уважение.





Вече е ясно, че разкопките ще продължат и през следващата 2020 г., каза още Войкова. Средствата осигурява министерството на културата по договор с Регионалния исторически музей във Варна. По думите на Войкова целта догодина ще бъде да се проучат жилищата около крепостните стени. Надеждата на археолозите е, че с времето ще бъдат намерени средства за социализацията на този атрактивен обект, ще бъде оправен пътят до крепостта или поне ще бъде оформена екопътека. А голямата мечта на Войкова е да се изпълни идеята за изграждането на лифт от село Разделна, което се гуши в подножието на платото, до върха, където се издига Петрич кале.


Четете още:

🔴 Иван Вазов:Език свещен на моите деди, език на мъки, стонове вековни...

🔴 Рибар показа най-ужасяващия си улов (ГАЛЕРИЯ)

🔴 Как лъжат с интернет-поръчки на евтини стоки за Черния петък и Коледа и как да се опазим?





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе