Резене е натурално лекарство, което всеки българин би искал да притежава



Резене в ролята на алтернативно средство за домашна терапия

Резене представлява малко известно растение в нашата страна. Наричат го още див копър и фенел. Резене всъщност е гръцка дума, а в превод наименованието на билката означава „гръцко сено“. Вярва се, че редовната консумация води до удължаване на живота. Освен това в миналото хората са гонели зли духове с помощта на билката. Римляните и древните египтяни са били убедени в нейните качества.





Днес с растението продължават да се правят рецепти, които са насочи към провеждане на домашна терапия при развитие на болести. В Италия резене е част от кулинарията, тъй като редовно с него се подправят супи и риба. В България за резене почти не се говори и е нормално, че хората не го познават добре. Този факт обаче трябва да се промени, за да могат повече мъже и жени със здравословни проблеми да се ориентират към подходящо алтернативно лечение при нужда.

С какво резене се отличава от останалите лековити средства у нас?

Цветът му е синьо-зеленикав. Растението попада в семейството на магданоза. То е доста ароматно. Родното му място е Средиземноморието.

Най-характерното за растението е, че неговите плодове представляват сухо семе, което съдържа завидно количество анетолово масло, което пък се счита за основна съставка на мастиката.





Резене

Точно оттам идва и този толкова силен аромат. Частта, която се използва при нужда, са плодовете. Резенето е богато на витамин С, витамин А, белтъчни вещества, флавоноиди и скорбяла.

В кухнята то обикновено се съчетава с магданоз, лук, червено цвекло, копър и чесън. Добавя се към супи и различни ястия с месо. Лечебните му свойства са доста.





Резене се използва с лечебна цел от дълги години, макар в нашата страна да не е популярно. Билката действа успокояващо и обезболяващо. Тя играе роля на силен антиоксидант.

С негова помощ се подобрява вида и цвета на кожата. Известно е, че повишава отделянето на мляко, действа отхрачващо, глистогонно и противовъзпалително.

Билковото средство с натурален ефект върху организма действа най-силно и изявено при: лош дъх, намалено зрение, висока температура, главоболие, намалени защитни сили на организма, загуба на апетит.

Това обаче не е всичко. С резене се лекуват и няколко по-сериозни болестни състояния. То се справя с токсични поражения на черния дроб, пресипнал глас, лошо храносмилане, нарушена сърдечна дейност. Помага още при повишено артериално налягане, запек, колики, гастрит и метеоризъм.





Хората, които се борят с болести на белите дробове, отново могат да разчитат на силата на резене. То помага при астма и кашлица, а също така е приятел на жените, защото лекува засилени менструални болки.


Четете още:

🔴 Ето как да се облечем за Нова година, за да ни върви по вода през 2020 г.

🔴 Майка прегърна за пръв път близнаците си на своя рожден ден (СНИМКИ)

🔴 Ванга спасила сина на Ламбо





Източник: zdrave





Коментари

горе