Стъклена площадка на ръба на скала разкрива като на длан поречието на Арда



До нея се стига с високопроходим автомобил и пеша

Великолепна гледка към поречието на Арда се разкрива от нова панорамна площадка със стъклен под. Тя е монтирана на скален гребен, надвиснал над бездната на местността Върхът край смолянското село Могилица.

“Денивелацията от площадката до реката долу е 351 метра, а самата конструкция е на 1351 метра надморска височина”, казва кметът на Могилица Милко Кисьов. От нея се откриват гледки към кулата “Снежанка” на Пампорово, върховете Перелик, Карлък, Свобода и близкия Ком.

Местните се гордеят, че могат вече да покажат всичките красоти, извисявайки се над скалите. До площадката се стига с високопроходим автомобил и пеша.





Разстоянието е 9 км,
които се минават
за около 50 минути
с автомобил. От трите най-близки селища - Могилица, Арда и Горна Арда, има и пешеходни пътеки. Туристическата атракция е изградена изцяло със средства на община Смолян по програмата за туризъм.

Подът е стъклен, за да се вижда изцяло планината.

“В направата с доброволен труд са участвали хора от Могилица, горски служители, ентусиасти”, обясни зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.





“В изработването не е използван бетон. Закрепена е здраво за скалите с анкери, специални лепила и смоли. Стоманените греди са с кутиеобразни профили, свързани помежду си чрез заваръчни шевове. Тя е направена с гредова скара за пътека, която е подпряна солидно със система от стоманени елементи. Общата дължина на площадката е 9 метра, а светлата ширина - 1,50 метра”, казва конструкторът инж. Иван Георгиев.

Пътеката е покрита с импрегнирани талпи и със специални стъкла - триплекс, които са много здрави и се използват за подове. От двете страни и челната част има стоманени парапети, високи 1,25 метра, които са допълнително укрепени и към скалите.

На практика тя може да издържи тонове тежест. Близо до нея има стоманен пилон за националния флаг, както и перила покрай хребета за безопасност за туристите.

“Изпълнението бе съпроводено с редица неудобства и затруднения. Това се дължи на липсата на транспортен достъп, скален и стръмен терен, гъста храстовидна растителност, която е необходимо да се разчиства в зоната на пътеката, но без съществени интервенции”, добавя конструкторът.





Всички материали са
пренасяни на ръка или с
мулета до скалния хребет
Строежът е изпълняван в алпийски условия, а монтажниците използвали алпийски средства за обезопасяване.

“Теренът, през който минава пътят, е много тежък като релеф. Към местността имаше стар път, но близо 1,5 километра се прави ново трасе със съдействието на горското стопанство в Смилян и в Смолян”, казва кметът на Могилица.

Наблюденията са безплатни. Само едно е условието за
туристите – да не се качват
до върха в лошо време,
защото падат много гръмотевици. Табели предупреждават при гръмотевици да не се ходи към хребета.

Местните превозват туристите на цена от 10 до 15 лева на човек в зависимост от броя на пътниците.





“Километрите не са много, но пък пъплиш по склонове бавно и разходът се вдига. Освен това често се налага ремонт на автомобила”, казва Менко Вервешев от село Арда. Той вози с джип и разходът му понякога отива към 40 литра на 100 километра.

Пътят към площадката се отклонява от изхода на Могилица при т.нар. Широк мост. В Могилица казват, че това е римски мост и че в основите му имало заровено злато. Римляните имали обичай, когато строят мост, да поставят в основите пари, за да може, когато мостът се повреди - да има средства за неговия ремонт.

Сега мостът е туристическа атракция. Преди години бе ремонтиран - изградени са каменни парапети с дървена ограда за безопасност на преминаващите по него.

До село Бориково шосето е асфалтирано, а след това до махала Потока асфалтът е изронен.
По време на социализма
районът бил много
охраняван заради границата
Тя е минавала наблизо, а на места има още останки от някогашните кльонове.

В Потока през годините, когато е имало граничари и местните наброявали към 70 души, е имало магазин и училище.





Сега в махалата живеят двама души.

След Потока при разклона за пещерата Типецето пътят към площадката не може да се премине без високопроходим автомобил. Покрай Потока преминават екомаршрути за пещерата Типицето и Светилището.

Пещерата Типицето е била
като временно убежище
през бронзовата и желязната епоха. Пещерата е развита в мрамори.

Входът е ориентиран на запад и има полукръгла форма. Намира се в основата на малък скален венец. Пещерата е с дължина 73 м и денивелация от половин метър.

“Изследвания на Типицето са правени през 70-те години на XX век, когато са намерени фосилни останки от пещерна мечка”, разказва Федя Рушанов, председател на сдружение “Могилица”, което стопанисва пещерата.

След Типицето екопътеката продължава на югозапад, минава северно от тракийското светилище на връх Расилица и се спуска на юг към с. Средок.





“Селата по поречието на Арда привличат много туристи. Това лято са минали над 20 000 души въпреки пандемията”, казва кметът Кисьов.
Една от най-големите атракции в района са пещерите, сред които подземният дворец Ухловица, на 2 км от съседното Кошница. Включена в 100-те национални туристически обекта, Ухловица е една от най-богатите на видове образувания пещери в България.

Пещерата има зала на пропастите и завършва с 4 езера, които през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото езеро се спускат каменните струи на Брилянтния водопад. В района има още над 20 пещери, а по различни проекти са направени екопътеки към изворите на река Арда и къмпинги покрай реката.

Пътят към изворите на река Арда продължава през Могилица. Селото е известно с Агушевите конаци. Те са строени през 1834 г. и градежът им продължил 20 години. Конаците са комплекс от 3 сгради, оградени с общ зид и кула. Всички сгради са с отделен двор, а общо има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.


Четете още:

🔴 В Одрин българите купуват всичко - от локум до тоалетни чинии и кухни

🔴 10 съвета за запазване на здравето от старите български книги

🔴 Съученичка: Не мога да повярвам. Ивайло беше един от най-слънчевите и усмихнати хора





Източник: 24 часа





Коментари

горе