Вижте първите минути след катастрофата с автобус на пътя за Варна / ВИДЕО



Появиха се кадри, уловили първите минути след среднощната катастрофа край Козаревец между камион и рейс, случила се вчера.

Инцидентът отне живота на трима души.





Вероятните причини са мокър път или техническа неизправност.

Пред "24 часа" студентката Билгюл Харунова, която спаси оцелели в катастрофиралия автобус на пътя за Варна, разказа за жестоката катастрофа. Самата тя се е отървала по чудо.

Бъдещата акушерка от Омуртаг отстъпила място №3 зад шофьора на мъж, който в челния удар е загинал на място. Четете разказа й:





Билгюл не стигна до болната си майка, но извади две момичета от катастрофиралия автобус


Студентката Билгюл Харунова, която спаси оцелели в катастрофиралия автобус на пътя за Варна, сама се отървала по чудо.
Бъдещата акушерка от Омуртаг отстъпила място №3 зад шофьора на мъж, който в челния удар е загинал на място.

Билгюл учи във великотърновския филиал на МУ-Варна, и във фаталната нощ се прибирала към село Плъстина, Омуртагско, заради здравословен проблем на майка й.






“Татко ми се обади, че майка ми е зле и ще я карат в спешна помощ. Мястото ми беше на предните седалки точно зад шофьора, където аз не седнах, защото беше седнал един мъж - отидох на задните седалки”, разказа пред “24 часа” 20-годишната студентка.

Автобусът София - Добрич трябвало да потегли от Велико Търново в 22,45 ч, но закъснял заради лошото време и снега край Севлиево.
Освен шофьора Билгюл преброила още трима в нощния курс - мъжа на първата седалка, две момичета и възрастна жена.

“Тръгнахме и аз си пуснах музика, както винаги. Изведнъж стана нещо за няколко секунди. Преобърнах се и паднах на стъпалата на задната врата. Блъснах си главата някъде, нещо тежко падна върху крака ми. Не знам как се измъкнах оттам. После счупих стъкло и излязох навън.






Чух някакви звуци вътре в автобуса, пак влязох да изкарам и момичетата. Изкарах ги и после дойде Бърза помощ, доколкото си спомням”, разказа тя. Казва, че

знаела как да

счупи прозореца

с аварийното

чукче, защото

баща 10 години

бил автобусен

шофьор

“От шока не знам колко съм разбрала, но мъжът, който бе заел моята седалка, е починал на място”, допълва тя.

Сигнал за зверската катастрофа край разклона за с. Козаревец между автобуса и влекач, возещ безалкохолни, е подаден в 23,35 ч, казаха от полицията във Велико Търново. Незабавно са изпратени патрулки и линейки. Оперативна група е извършила оглед.






“На местопроизшествието са установени обективни находки, от които може да се направят изводи при какви обстоятелства е станал инцидентът. Смятаме, че има основания да се предполага, че едното превозно средство е напуснало лентата си за движение и има сблъсък в насрещното платно”, каза наблюдаващият прокурор Йордан Кожужаров, без да уточнява чия е вината.

И 45-годишният водач на автобуса на “Етап”, и 51-годишният мъж от Добрич зад волана на камиона “Волво” са загинали в смазаните возила. Третият починал е 53-годишен мъж от Добрич, пътувал напред в автобуса.

51-годишният от Добрич е Диян Райчев, камионът е собственост на фирма ПАТО.

“Диян има стаж

във фирмата

над 5 г. Има

семейство и дете

Цял ден говоря с експерти за причините за тежкия инцидент, но все още не получавам конкретна информация.

Ако автобусът има видеорегистратор, може би ще станат по-ясни причините”, каза собственикът на фирмата Павлин Тодоров.

За преглед във великотърновската болница са откарани трите млади жени, съответно от Варна, Плъстина и Търговище. В горнооряховската болница е закарана 59-годишна пътничка от Варна. След преглед и 4-те са освободени за домашно лечение с охлузни рани и натъртвания.






Преди обед вчера Билгюл беше в квартирата си във Велико Търново. Имаше силни болки по цялото тяло и очакваше баща си, за да я прибере към дома им.

“Тя е една от

най-добрите

студентки

в медицинския

филиал във

Велико Търново Изключително бързо се ориентира в обстановката и действа. Може би Господ я е изпратил там”, каза ръководителката му доц. Дияна Димитрова.

Предстои назначаване на множество експертизи за изясняване на причините за тежката катастрофа.

“Не можем да кажем каква е причината, единствено това, че времето е било неблагоприятно и е било вследствие на мокра настилка”, обясни прокурор Кожухаров.






Деформираните превозни средства са репатрирани за технически експертизи, които да изяснят дали са били технически изправни.

Назначени са съдебномедицински експертизи на телата на починалите.

Предстои да стане ясно и дали има алкохол в кръвна на водачите. Назначена е автотехническа експертиза за причините за катастрофата. Към този момент не може да се каже дали пътуващите в автобуса са ползвали обезопасителни колани.

Над 8 часа остана затворен пътят Велико Търново - Варна, докато бъдат изринати стъклата и разпилените каси от камиона.


Четете още:

🔴 Трагедия! Баща на две деца се застреля в главата

🔴 Лоша новина за шофьорите

🔴 Ясна е причината за смъртта на Татяна Лолова





Източник: 24 часа





Коментари

горе