Може ли обикновената настинка да ни защити от заразяване с кopoнавируc?





Представете си клетките в носа, гърлото и белите дробове като редица къщи. След като вирусът навлезе в тези къщи, той може да остави вратата отворена, за да пусне други вируси, или може да я затвори зад себе си и да се наслади на самотата в къщата, тоест в клетката. Така се държи например грипният вирус, един от най-егоистичните и най-разпространените вируси в света.

Учени от Университета в Глазгоу предполагат, че риновирусът, който причинява обикновена настинка, може да предпази човешкото тяло от инфекция с коронавирус. Разбира се, не говорим за постоянен имунитет, а за периода от време, когато риновирусът е в клетките.






Те стигнаха до това заключение в резултат на експеримент, при който копие на лигавицата на дихателните ни пътища, направено от клетки от същия тип, беше едновременно заразено с коронавирус и риновирус.

Оказа се, че ако и двата вируса влязат в тялото наведнъж, тогава риновирусът надделява и предотвратява навлизането на новия коронавирус в клетките. Освен това, както показва опитът, това се случва във всеки от трите сценария: ако риновирусът навлезе в тялото 24 часа по-рано от SARS-CoV-2; ако и двата вируса имат достъп едновременно до клетки; и ако коронавирусът е получавал ежедневен старт, позволявайки го 24 часа по-рано от риновируса.






"Оказва се, че риновирусът потиска коронавируса и в сезона на обикновените настинки заразяването с коронавирус ще бъде много по-малко", каза д-р Пабло Мурсия пред Би Би Си.

Някои вируси искат да бъдат единствените нашественици в човешките клетки - и по този начин да го предпазят от други инфекции

Тестовете също така показват, че след като влезе в клетката, риновирусът задейства имунния отговор на организма, което предотвратява размножаването на коронавируса, като прави копия от себе си.

Подобни случаи са наблюдавани и преди. Например, голямо огнище на риновирус забави пандемията от свински грип през 2009 г. в някои части на Европа.






Не се успокоявайте обаче, предупреждават учените. Човек може да се зарази с коронавирус, след като студът отмине и риновирусът напусне тялото.

„Хигиенните мерки, както и взаимодействията между вирусите, могат значително да намалят честотата на коронавирус, но максималният ефект все още се дава само от ваксинацията“, казва д-р Мурсия.






Професор Лорънс Йънг от Медицинския факултет на Университета в Уорик е съгласен с колегата си, че риновирусът, който е много по-заразен от коронавируса, може да забави разпространението на коронавирусната инфекция през есенните и зимните месеци.

Все пак как точно ще се развият студените сезони през следващите няколко зими все още не е ясно. Най-вероятно коронавирусът няма да изчезне никъде, но други инфекции, които почти не са се разпространили напоследък поради въведените по света ограничителни мерки, не само ще се върнат, но и ще имат по-силен ефект върху хората, които седят цяла година вкъщи и практически нямат социални контакти, което отслабва техния имунитет.


Четете още:

🔴 Тежък инцидент в Родопите!

🔴 Вижте окончателната присъда за убиеца на бременната Северина и Ивайло

🔴 Избраха "Кралица на България". Харесва ли ви / СНИМКИ





Източник: glasnews





Коментари

горе