5G в Пловдив - бърз, стабилен, но с ограничено покритие



5G вече стъпи официално в цялата страна. Как се представя новата мрежа, какво е покритието в Пловдив и най-вече - колко по-бърза е 5G от 4G?

Революцията е вече тук. Бъдещето на мобилните устройства и преносът на данни - 5G, официално работи в Пловдив. Два от операторите вече предлагат супербързата мрежа под тепетата и за клиентите си - А1 и Виваком. И двете компании предлагат към момента безплатен тест на новата технология, като единственото изискване е да имате съвместимо устройство. 

"Марица" реши да направи полеви тест из Пловдив, за да проверим как се държи технически 5G мрежата в града и какви възможности предлага към момента. Тестовото устройство е едно от трите най-добри в света за ползване на новия стандарт - Apple iPhone от 12-о поколение. В теста ще се ползват мрежите на два от операторите - А1 и Виваком.  





"Белите петна" в града 

  5G мрежата засега е със силно ограничено покритие, което освен Пловдив, обхваща само най-големите градове и някои общински центрове. Мрежата и на трите оператора обаче расте с всеки месец и се добавят по дузина нови населени места. Амбициите на трите телекома са до края на годината да няма населено място с под 10-15 хиляди души, на което да няма покритие. Към момента може би най-развита е мрежата на Виваком, които освен големите градове покриват напълно и магистрала "Тракия". А1 са веднага след тях, докато Теленор сякаш подхождат най-предпазливо. 





 Между 70 и 85% от площта на Пловдив е покрита от 5G клетки и пълноценно може да се ползва мрежата. Не липсват обаче и места, на които буквално все още няма покритие. Сред тях са квартал "Коматево", части от "Прослав", югоизточните части на район "Източен" и малка част от края на ЖР "Тракия". И ако това са все крайни градски територии, необяснимо е, че голяма част от района на Младежкия хълм, Гребната база, както и около Централна гара също са "бели петна". 

Като сериозен плюс обаче трябва да посочим стабилността на връзката. Много по-нискочестотните вълни значат много по-честа смяна на клетката, която изпраща сигнал до устройството. При ползване на 5G в движение нямаше нито един проблем, свързан със загуба на сигнал или драстично намаление на скоростта, докато преминавахме от клетка в клетка. Според експертите заради липсата на високо строителство в града с добавянето на още клетки сигналът само ще се подобрява. 

Развиват скорост от 700 mbps

Дори и в този най-ранен етап 5G мрежата е бърза! Скептиците очакваха, че в началото ще имаме скорости от около 500 mbps, като по-високи числа ще може да чакаме едва в края на годината. Това обаче далеч не е така. И мрежата на А1, и тази на Виваком без проблеми развиха скорости от малко на 700 mbps в пиковите си стойности. Още по-добрата новина е, че скоростта на нито едно място в Пловдив не падна под 590 mbps. Което значи, че дори и в най-слабото си представяне, в самото си начало, 5G е три пъти по бърза от предишната генерация от четвърто поколение.  





За сравнение, пиковите стойности на 4G в близост до стадион "Христо Ботев" стигат до 205 mbps, докато при 5G имаме резултат от 677 mbps. В близост до Второ РПУ пък текущата масова мрежа от четвърто поколение стига до 180 mbps, докато новият стандарт без проблеми държи над 630 mbps. Към момента обаче това е скоростта на сваляне. При скоростите на качване резултатите са малко по-слаби (от 40 mbps за 4G на 82 mbps za 5G). И при А1, и при Виваком резултатите бяха много сходни, като разминаването винаги беше под 3%. 

Светкавично сърфиране

Новата мрежа наистина прави сърфирането много по-бързо. Свалянето на големи файлове също е съкратено драстично, а на местата, на които имаме 5G, буквално цели филми от няколко гигабайта се сваляха в 4K качество без особени проблеми. Дали повечето потребители ще усетят тази разлика обаче, е въпрос без еднозначен отговор. Ако в момента, докато сърфирате през мобилната мрежа, нямате проблеми със скоростта, то най-вероятно сегашната 5G мрежа няма да ви се стори като голяма иновация. Потребителите в IT сферата обаче разбират какво значи за сектора това. 





Важно е да отбележим, че към момента относително малко устройства ползват тази мрежа. С увеличаването на потребителите обаче ще трябва да се увеличава и броят на станциите, които да излъчват сигнал. С напредването на технологията у нас може още следващата година да видим и скорост над 1000 mbps през 5G, което ще е огромна стъпка към дигитализацията на България. 

Към момента на пазара у нас има близо 20 устройства, които поддържат 5G мрежата. Цената им започва от 750-800 лева и стига до над 2500 лева за премиум моделите. Въпреки това 5G е още далеч от масовия потребител и в момента е по-скоро екстра за всички запалени техноманиаци. 


Четете още:

🔴 До Пловдив арестуваха синчето на боса на "Бор Чвор"!

🔴 Златните момичета с първа титла от Световната купа в София / СНИМКИ ВИДЕО

🔴 Какво да правим след смяната на времето? (СЪВЕТИ на специалиста)





Източник: Марица





Коментари

горе