12 златни съвета за дълъг живот от Неделя Щонова  





Д-р Неделя Щонова е невролог, докторант в Александровска болница, майка и съпруга. Известна е с рубриката си в предаването „Преди обед“, където дава полезни рецепти и съвети на хора с всякакви заболявания. Тя е разработила своя собствена система за дълголетие и вечно здраве, която се уповава на 12 златни правила.
1.Погрижете се за здравето на червата си с пробиотици, фибри и добър стрес контрол. Колониите от бактерии, които населяват чревния микробиом са изключително важни за цялостното ни здраве. Нарушеният състав на чревните бактерии, на чревната флора, води до някои от най-сериозните хронични заболявания в света.
2. Не пийте течни калории, не ги подценявайте, излишно е да ги влагаме в тялото си – безалкохолни, газирани, енергийни напитки, студен чай, плодови сокове и млека, алкохол. Пийте вода. Водата е нула калории.






3. Избягвайте преработена нездравословна храна. Вместо това яжте истинска, пълноценна и жива, тя влива в нас супер сили. Преработените храни пълни с мазнини, захар и сол са ужасно нездравословни. Тези храни са създадени за да активизират центровете за удоволствие, те дори подвеждат мозъка да преяжда и насърчават пристрастяването ни към тях.
4. Сънят и почивката са изключително важни. Почивайте си! Лошият сън води до инсулинова резистентност, нарушава баланса на хормоните, оосбено онези, които регулират апетита, намалява физическото ни и умствено представяне.
5. Бъдете внимателни с приема на всякакви медикаменти. Без значение дали са сънотворни, антипсихотици или болкоуспокояващи. Изобщо, приемайте лекарства изключително прецизирано и отговорно! Едно проучване от 2016, което все още е на страницата на СЗО показва, че ако ръстът на антибиотична употреба и скоростта с която се развива антибиотична резистентност продължават със същите темпове през 2050 ще имаме 10 милиона смъртни случая на година, причинени от резистентни бактерии, което означава, че на всяка трета секунда някъде по света от това ще умира по един човек.






6. Зеленчуците и плодовете са заредени с фибри, витамини, минерали и много антиоксиданти, някои от които имат мощни биологични ефекти. Проучванията показват, че хората, които консумират най-вече жива храна, живеят по-дълго и имат по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и други..
7. Яжте ядки. Те са дар от природата. Когато ги приемаме в умерени количества, не твърде осолени и най-вече сурови, доставят на организма жизненоважни витамини, минерали, полезни мазнини и протеини. Орехи, лешници, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки – желателно е те да присъстват поне два-три пъти седмично в менюто ни.
8. Използвайте зехтин екстра върджин, той е едно от най-здравословните растителни масла и има удивителни ползи за здравето. Негово величество Зехтинът, съдържа мононенаситени мазнини, олеинова киселина и мощни антиоксиданти, които се борят с хроничното възпаление в телата ни.






9. Витамин Д, известен още като “слънчевият витамин” e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 300 гена в човешкия организъм. Нужен ни е, нека си го набавяме!
10. Аеробните упражнения са едно от най-добрите неща за нашето психическо и физическо здраве – подобряват съня, когнитивните способности, метаболитното здраве, работата на сърцето, намаляват теглото, успокояват.






11. Минимизирайте приема на захар, не яжте много рафинирани въглехидрати, избягвайте изкуствените транс-мазнини, те са оръжие за масово поразяване.
12. Съществуват невероятно здравословни билки и подправки. Например джинджифилът и куркумата имат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, което води до куп ползи за здравето. А също и канела, мента, босилек, розмарин, чесън, риган, мащерка, магданоз.


Четете още:

🔴 Алена: На 11-ти отново ГЕРБ ще са победители! През 2026 излизаме от кризата!

🔴 Кобилкина: Слави и Гала ме изградиха като марката "Д-р Ко"

🔴 Ауди нахлу в насрещното, но поне спря на червено





Източник: Ретро





Коментари

горе