Пасторите от Коматево към протестиращите: Разбираме притесненията ви, но това са лъжи / СНИМКИ



Мили хора, ние разбираме притесненията ви. Няма по-страшно от религиозния фанатизъм. Но искаме и вие да ни разберете. Нищо нередно не се прави тук.Това са страшно много лъжи срещу нас. Никога не сме ходили на центъра да каним деца, нито сме викали деца. Не сме ги черпили с ягоди, Беше едно дете, което ни гледаше как ядем, затова му предложихме. Да спазваме добрия тон. Ако имате проблеми с нашата дейност, има официални законни пътища, по които да минете“. С тези думи се обърнаха пасторите на протестантската църква „Жътвари“ към протестиращите над 100 коматевци. 






Недоволните от дейността на пасторите се събраха към 11 часа на тротоара срещу „Жътвари“, след което всички се насочиха към двора на църквата. Някои влязоха вътре, за да видят как протича службата. Всички настояха пред тях да излезе човек, който да обясни защо намесват децата им в своите дейност и проповеди. 





Първи излезе Василен Велков, който е част от църквата и е довел на службата своите дъщеря и племенница. Той обаче не успя да отговори на многобройните въпроси и разговорът се превърна във взаимни нападки и обвинения. След минути на стълбите излязоха и пасторите Крейг и Милена. 





Те също опитаха да проведат разговор, но разбраха, че недоволството е в пъти по-голямо отколкото изглежда. 





„Проблемът е, че сте в „Коматево“. Ще ви ожънем, „Жътвари“! Тук нещата няма да ви се получат. Вие не сте в нашия дом, но сте в нашия квартал. Виео дойдохте, никой не ви е канил. Не желаем пропаганда за нашите деца!  „Жътвари“, вън!“, крещяха събралите се протестиращи. 

В един момент напрежението ескалира и едва не се стигна до схватки. От протестантската църква повикаха полиция. Присъствието на униформените понижи градусите на конфликта, а няколко минути след това събралите се коматевци се разотидоха. Те обаче бяха категорични, че това не е краят и че ще постигнат крайната си цел. 

„Църквата съществува повече от година. Ние сме сигнализирали кмета на района, той изпрати проверки. От църквата имаха билбордове, които ги бяха сложили на тротоара. Бяха разлепили из целия квартал листовки, на които пишеше, че децата са добре дошли, може и с родителите си. Тоест, фокусът пада върху децата, което на нас не ни хареса. От приятелки разбрах, че идвали деца без родители, че в парка ги приканвали да ходят и да посещават протестантската църква. Тук сме, за да кажем, че не сме съгласни, че не желаем това учреждение в квартала. И то не заради това, което са, а заради това, че не сме съгласни децата да бъдат замесени“, каза Звезделина Кирякова от протестиращите. 





Милена Тодорова, която често посещава службите и е част от обществото на протестантската църква, коментира, че разбрала от медиите за назрялото недоволство. 

„Това е една протестанстка църква, която си вярва в Христос. Не може да се говори за примамване на деца и подобни неща. Тук достъпът е свободен – могат да влизат малки, големи, всякакви хора, Няма ограничения за деца. Няма никакъв проблем с дейността. Това е протестантско общество. Няма нищо друго освен християнство. Нещо се преекспонира, създават се някакви настроения, а няма основания за това нещо“, каза тя.  

Снимки от Наташа Манева


Четете още:

🔴 Виждали ли сте я? Жена е в неизвестност вече осем дни

🔴 Времето през следващите дни - дъжд, вятър и слънце

🔴 Искате да работите от Тоскана? Ще ви платят за това





Източник: Марица





Коментари

горе