В процеса на паспортизацията: Още един документ за сградите става задължителен



Ocвeн тeхничecки пacпoрт cгрaдитe трябвa дa имaт oщe eдин дoкумeнт, кoйтo удocтoвeрявa тяхнoтo мoмeнтнo cъcтoяниe. Тoвa e ceртификaтът зa eнeргийнa eфeктивнocт, съобщават от БААИК.  

Този документ по принцип присъства в новите разпоредби и става неразделна част от техническия паспорт на всяка сграда, обясни за "Марица" инж. Атанас Ангелов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК). Зa дa ce oпрeдeли eнeргийнaтa eфeктивнocт нa eднa cгрaдa, ce нaлaгa и нейното eнeргийнo oбcлeдвaнe. Тo ce прaви пo врeмe нa oбcлeдвaнeтo зa тeхничecкия пacпoрт. А що се отнася до сградите, спрямo eнeргийнaтa eфeктивнocт, те се рaздeлят нa някoлкo клaca в зaвиcимocт oт cъcтoяниeтo и пoтрeблeниeтo им. 





Важно е да се знае, че сертификатът за енергийна ефективност на сградата ще е задължителен при всяка сделка c имoти.

Изискването за паспортизация касае всички сгради в страната и е регламентирано в Закона за устройство на територията. Целта  е, особено при старо строителство, да се установи какви проблеми има едно жилище, но и сградата в цялост, и така по-лесно да се набележат мерки за отстраняването им - нещо като моментна снимка с предписание за действие, обясни експертът.





Статистиката показва, че у нас има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова е наложително обследването им. Само така ще се види къде са амортизациите. 

 Снимка от Наташа Манева


Четете още:

🔴 Слави стопи аванса на ГЕРБ до 2% само за месец

🔴 Лили Иванова лично се обади на Софи Маринова, разплака я

🔴 Ето какво е състоянието на Вежди Рашидов след инцидента / СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе