Младоженци се венчаха в народни носии, за да почетат традициите ни



Диана и Цвятко Цвяткови ще градят семейство в старата столица

 

ДВАМАТА ВЛЮБЕНИ ДИАНА И ЦВЯТКО ЦВЯТКОВИ СВЪРЗАХА ЖИВОТА СИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА В ОБЛАСТНИЯ ГРАД. Те сключиха брак в Ритуалната зала на Община Велико Търново, облечени в автентични български носии. Младоженците споделят, че избрали да бъдат пременени в традиционните одежди, за да отдадат почит на родните традиции и като своеобразно обещание винаги да помнят и да се връщат към корените си. Вярват, че решението им да носят носии в паметния ден ще им донесе късмет и ще им помогне да съхранят любовта си завинаги.





Диана и Цвятко са на 29 години, тя е от село Елешница, Разложко, а той е кореняк търновец. Заедно са от много време и затова не било изненада за никого, че са взели решение да се венчаят. Предложението за брак било през 2019 г., когато се върнали от Великобритания. На летището в София Цвятко паднал на колене и задал заветния въпрос: „Ще се омъжиш ли за мен?“.

Още тогава избрали дата за сватбата и за разлика от повечето младоженци, не се наложило да променят плановете си за церемонията заради пандемията, тъй като малко преди събитието дойде разпускането на противоепидемичните мерки. Неочакван обаче бил начинът, по който били облечени в големия ден.

„В деня на подписването носехме носии, защото искахме да покажем красотата на българските моми и момци. Вярвам, че ни се получи. Носиите са автентични, македонски, понеже Диана е от този край. Родителите ни бяха много приятно изненадани, а бабите и дядовците – във възторг. Горди са, че решихме да запазим и да покажем красотата на българското“, сподели щастливият младоженец.





БУЛКАТА НОСЕЛА КРАСИВА БЯЛА ЗАБРАДКА, ВЕЗАНА РИЗА, ПАФТИ, КОЖЕНИ ЦЪРВУЛИ И КРАСИВО БИЖУ НА ГЛАВАТА. Той пък бил пременен също с везана риза, елек, червен пояс, специален кожен колан за пищов и пендари на гърдите.

„Тържеството си беше абсолютно класическо в обредната зала. Една от изненадите, която ни трогна, дойде от приятеля на сестрата на Диана. Той засвири на гъдулка в наша чест, а не е хващал музикалния инструмент от дете. Репетирал е от януари досега, за да ни изненада“, разказа търновецът.

 

Кумовете на Диана и Цвятко били в унисон с младоженците и също носели народни носии.





Двамата влюбени са възпитаници на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Живеят в старата столица, като тя работи в сферата на туризма, а той е куриер. Казват, че обичат града, нямат намерение да търсят късмета си другаде и ще направят всичко възможно, за да изградят семейното си огнище тук.

Диана и Цвятко са сред малцината смелчаци, които в периода на пандемията си размениха халки в старата столица. През 2020 г. сватбените ритуали намаляха два пъти в сравнение с 2019 г.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Отворено писмо до журналистите от майката и баба на убитите Дарина и Никол

🔴 Майка попадна в рая на детските отделения! Толкова ли е трудно? СНИМКИ

🔴 Кървав инцидент! Работник падна от сграда в центъра на Пловдив / СНИМКИ





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе