Рентген разкри силите на чудотворна икона в Мелник





Изследване с рентген разкри скрита от векове тайна в една от най-чудотворните икони в България. Става въпрос за „Поясът на Св. Богородица“ („Св. пояс“ ) от Мелник, която помага при безплодие и редица други проблеми. Пред реликвата се случват и необясними знамения – кандилата се клатят от само себе си при молитва, разказва отец Николай Арнаудов от храм „Свети Антоний Велики“, където иконата се съхранява в момента.





Въпреки че чудесата ѝ са безчет, нейната история е истинска загадка. Според едни предания е дошла от Атон, а според други е намерена в пещера край мелнишката църква „Св. Зона“ („Света Богородица Спилеотиса“). Още по-озадачаващ е нетрадиционният образ, който се появява над лика на Богородица току в самата рамка на иконата, сякаш идващ от друго измерение. Той се дължи на по-старо изображение, което се крие отдолу.





Преди години зографката Гергана Ликина занесла иконата на рентген, защото не искала да я реставрира на сляпо. „Отидох в една лаборатория в София. На снимките отдолу се показа по-старо изображение на св. Николай на трон“, описва Ликина. По думите ѝ иконата на Мириклийския чудотворец е била иконостасна заради нейния голям размер – 125 на 88 см. Тя обаче е била повредена. Така през XVIII-XIX век зограф е решил да оползотвори светинята, като отгоре направи икона с богородичен сюжет.





Рентгеновите снимки вадят на бял свят освен св. Николай и житийни сцени край него. Над светията пък стои Иисус Христос, който благославя от един облак, държащ книгата на живота – евангелие, а край него – херувими. От всичко това обаче днес се вижда само главата на Иисус.


Четете още:

🔴 Истина е! Доцент Мазов бил собственик на ресторант и телеком

🔴 Майката на Радев си иска снаха №1 / СНИМКИ

🔴 Евтим Милошев изненада Алекс Сърчаджиева, докато тъгува за Иван Ласкин / ВИДЕО





Източник: Ретро





Коментари

горе