Цяло село се обединява да възстанови изгорялата къща на семейство с две деца, чийто татко е с ампутиран крак / СНИМКИ



Нужни са доброволци за разчистване на руините, средства за вдигане на постройката и за купуване на протеза

 

НЕЩАСТИЯТА, КОИТО СПОЛЕТЕЛИ МЛАДО СЕМЕЙСТВО ОТ ЗЛАТАРИШКОТО ГОРСКО НОВО СЕЛО, ПОТРЕСОХА ЖИВУЩИТЕ В МАЛКОТО НАСЕЛЕНО МЯСТО и ги провокираха да се организират, за да помогнат с каквото могат. Трагедията за фамилията започнала още миналата година, когато таткото пострадал при нелеп инцидент. Оттогава започва ходенето по мъките за него, съпругата му и двете им деца.





“Семейството на Юсеин и Димитрина Кавръкови за кратък период от време се наложи да се бори с две огромни беди. През 2020 г. по време на лов мъжът бе прострелян в крака. Последваха множество прегледи, операции и опити за възстановяване, но без успех. През август 2021 г. лекарите от „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ направиха ампутация на крайника до над коляното. Така Юсеин остана инвалид и съпругата му спря работа, за да се грижи за него“, разказа кметицата на Горско Ново село Николинка Хаджиева.





Злощастията обаче не спират дотук, защото на 21 септември къщата на семейството е обхваната от пламъци и изцяло унищожена. Пожарът станал около 22:00 часа заради неизправност на коминното тяло. Два екипа на Районната служба за безопасност на населението в Елена и Сектор СОД успели да загасят огъня, но пораженията са огромни. Постройката става негодна за живеене, а покъщнината и електроуредите се превърнали в пепел.

„В момента фамилията е настанена при родителите на мъжа. Успяхме да съберем дрехи за него, жена му и двете деца. Едното е ученичка в трети клас в Златарица, а другото ходи на градина. Сега се организираме, за да започнем да разчистваме руините от пожара. Обръщам се към всички хора с добри сърца – нека да бъдем съпричастни и милосърдни, да помогнем на това младо семейство, всеки според възможностите си – със средства, материали и труд. Да бъдем хора, защото всеки може да бъде на тяхно място”, апелира кметицата.

ТЯ УТОЧНИ, ЧЕ СА НЕОБХОДИМИ 24 000 ЛВ. ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРОТЕЗА ЗА КРАКА НА ТАТКОТО, КАКТО И СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА КЪЩАТА. Лъч надежда идва от община Златарица, защото се очаква местният парламент да гласува отпускането на помощ от 1000 лв. за фамилията. Трима общински съветници са заявили, че ще дарят месечните си възнаграждения за каузата, а през следващите дни доброволци ще обхождат малкото населено място с дарителници.





Хаджиева подчерта, че семейството винаги е било за пример в селото и изкарвало прехраната си с много труд. Съпрузите се занимавали с животновъдство, отглеждали овце и в момента изпитват трудности и по отношение на обгрижването на добитъка.

Желаещите да помогнат могат да се свържат с кметицата на телефон 0885981827.

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Горнооряховски спешни медици съживиха пациент след 20 минути без сърдечна дейност

🔴 Наследниците на BG артистите по стъпките на родителите си

🔴 Таксиджия към Мариян Бачев: Ще те оставя тук, разходи се - времето е хубаво / СНИМКА





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе