Истерични цени в центъра на София, имот продаден за 4650 евро на кв. м



В района на Докторския паметник средната цена на жилищата отдавна е минала 3 хиляди евро и нерядко сделките минават дори 4 хиляди евро на квадрат.

В района на Докторския паметник средната цена отдавна мина 3000 евро

Апартаменти в центъра на София вече достигат до цени от 5 хиляди евро на квадратен метър, става ясно от доклад за състоянието на пазара на луксозни жилища на компанията “Юник Естейт”.

Сделки с цена, надминаваща 4 хиляди евро на квадратен метър, са сключвани през миналата година в района на Докторския паметник, където





средната цена на

жилищата вече

е преминала

прага от

3 хиляди евро

Става дума за напълно завършени и луксозно обзаведени апартаменти в района на улиците “Оборище” и “Сан Стефано”. Сделки с жилища с подобни цени е имало и на улица “Шишман”, която започва от гърба на паметника на Цар Освободител пред Народното събрание и свършва на булевард “Патриарх Евтимий”.

Рекордът е луксозен апартамент с цена 4650 евро за квадратен метър в района на Докторския паметник.

Подобни цени

не са достигани

у нас и в

навечерието на

световната

финансова

криза





През 2008 г. в идеалния център на столицата средната цена на квадратен метър бе достигнала тогава 2 хиляди евро, а за отделни сделки - и до 2500 евро.

Средната цена на луксозните жилища в столицата, която до края на 2020 г. бе около 1700 евро за квадрат, през 2021 г. се е повишила до 2 хиляди евро, т.е.

ръстът е доста

по-голям от

средния за

жилищния

пазар,

достигайки до около 17%.

Наемането на луксозни жилища също се е оживило през 2021 г., като средните нива на наемите са се върнали и дори надхвърлили тези от 2019 г.





През 2020 г. например средният месечен наем за такова жилище в столицата е бил 7,4 евро на кв.м, докато през 2021 г. той вече е 8,4 евро на кв.м. Временният спад на пазара през най-тежката година от пандемията се обяснява със спирането на пътуванията и преливането на много луксозни жилища от Airbnb и платформите за краткосрочно настаняване към сегмента на по-дългосрочните наеми. Това засилено предлагане е довело и до натиск върху ценовите нива, но

пазарът бързо

го е преодолял,

коментират от компанията.





Обикновено такива апартаменти се наемат за мениджъри на фирми, по-рядко и посолства.

На пазара на къщи също има покачване в наемните цени, като най-високите остават в центъра на София и кварталите по Витошката яка: “Бояна”, “Драгалевци”, “Симеоново”. Предлагането е недостатъчно и се наблюдава тенденция за покупка на къщи с цел инвестиция за отдаване под наем, особено в новостроящите се затворени комплекси.





Нарастващ интерес има към пентхауси, макар че броят им у нас все още е доста малък. Подобни имоти често граничат или дори надхвърлят бюджета за покупката на къща, а

цените им

нерядко

надминават

1 млн. евро

По данни на компанията най-скъпата сделка за пентхаус през 2021 г. е била за имот за 1,38 млн. евро в затворен комплекс в “Лозенец”. Жилището е с площ 450 кв. м, оборудвано е с термопомпа, подово отопление и четири паркоместа.


Четете още:

🔴 Хиляди български автомобили на входа на Турция!

🔴 Тайна страст на Росен Плевнелиев и Деси Банова излезе наяве

🔴 Екшън кадри от атаката със снежни топки срещу Кирил Петков на Шипка СНИМКИ и ВИДЕО





Източник: 24 часа





Коментари

горе