Библиотекарката от Дебелец Събка Илиева: Чудодеен извор излекува майка ми / СНИМКИ



Лековитата вода изцерила и язвата на дядо й

Чудодеен извор излекува майка ми!

Невероятната новина за това сподели пред "България Днес" библиотекарката от великотърновското градче Дебелец Събка Илиева.

"Майка ми имаше проблеми с жлъчката - събираше камъни. Дълги години пиеше вода само от минералния извор "Миньох". Той я успокояваше и я караше да се чувства много по-добре. Накрая се излекува напълно", разказва Събка.





По думите й лечебното място се намира в красива местност в близост до Дебелец. Изворът е изграден през 1928 г. по инициатива на ученици и техните учители. Две години по-късно е направен анализ на водата и е установено, че съдържа 18 минерала, притежаващи ценни лечебни свойства. Водата помогнала на мнозина със стомашни, бъбречни и жлъчни заболявания. Освен на майката на Събка чудодейният извор помогнал и на дядо й, който страдал от язва.

"През 60-те години на миналия век до минералния извор е построен малък заслон с пещ за ловците и туристите. Вдигната е и колиба, предназначена за пазача, който е охранявал чешмата през летния сезон", въодушевено разказва Илиева, която твърди, че това е най-старият сладководен извор в страната.





Въпреки качествените й лечебни свойства младата жена алармира пред вестника, че от няколко години достъпът до чешмата е блокиран.

"За да се стигне до извора, трябва да се премине през дълга пътека, която води до красива поляна. Преди няколко години решихме да го посетим, за да си напълним вода. За съжаление, пътят беше изключително обрасъл. Нищо не се виждаше и се наложи да се върнем", разказва Събка. По думите й други жители на града също опитвали да стигнат до лечебното място, но това било невъзможно.





"Помня, че последно през 2012 г. организирахме ученици и младежи от читалището и направихме поход до извора. До него се откриваше и уникална гледка, която спираше дъха на всеки минувач. Но това трудно може да се види в днешно време, тъй като е много занемарено. Жалко е, че не ценим това, което имаме", с тъга си спомня Събка.


Четете още:

🔴 Ето бившият мъж и красивата дъщеря на Марта от Ергенът, за които тя не спира да говори / СНИМКИ

🔴 Илиана Раева изригна бясна навръх 3 март / СНИМКА

🔴 "Тъжна изперкала лелка"! Зверски скандал се разгоря заради предаване на bTV / СНИМКА





Източник: bgdnes





Коментари

горе