3еленски към САЩ: Дайте самолети и дронове, спрете им петрола



Американският сенат получи отчаяни молби от украинския президент Володимир Зеленски чрез видеовръзка. Американски конгресмени призовават администрацията на президента Джо Байдън да даде по-твърд отговор на Москва заради войната  в Украйна, включително чрез спиране на вноса на петрол от Русия. В разговора в платформата Zoom бяха поканени всички 80 сенатори.





На срещата Зеленски е отправил "отчаян призив" Източна Европа да предостави повече руски самолети на Украйна, съобщи Чък Шумър, лидер на Демократическата фракция. "Има огромна нужда от тези самолети", обявява Шумър в свое изявление след разговора, цитирано от "Гардиън".

Украинският президент иска "светът да спре да купува руски продукти като нефт и газ", туитна след срещата сенаторът Джеймс Ланкфорд, пише вестник "Сега".





Пред Сената Зеленски повтори исканията си за военна помощ - самолети, дронове, смъртоносно оборудване, петролно ембарго и допълнителни финансови санкции. Той отново е повдигнал и въпроса с отказа на НАТО да въведе забрана за полети над Украйна, съобщава "Фокс нюз".





Украинският лидер обяснил на американските сенатори, че армията в Беларус не е под ръководството на Лукашенко, а на руснаците. Той им казал още, че "ако бяха въвели санкции преди няколко месеца, сега нямаше да има война", предава телевизията.

Видеовръзката стана повод и за скандал между участниците.





Мнозина от тях разкриха, че украинското посолство е настояло да не се предава нищо за срещата, докато тя тече, за да не се излага на опасност живота на Зеленски. Въпреки указанията, двама сенатори - Марко Рубио и Стив Дейнс, побързаха да пуснат в "Туитър" кадри на Зеленски по време на разговора.


Четете още:

🔴 Утре е Сирни заговезни: ТРИ неща, които задължително трябва да направите в този ден!

🔴 Нашенец от Истанбул: Катастрофа!

🔴 Цяла седмица студ и сняг, температурите падат до минус 10 градуса / ПРОГНОЗА





Източник: Марица





Коментари

горе