Кирил Петков за Стефан Янев: Не ми го предложи президентът, сам го избрах, но сбърках



3 дни след уволнението вече е в готовност да създаде партия. Не ми изглежда случайно?, коментира премиерът

Вече бившият министър на отбраната Стефан Янев не бил предложение от президента Румен Радев, Кирил Петков сам го избрал заради добрите впечатление от съвместната им работа в първия служебен кабинет. Това каза Петков в новото предаване на Мария Цънцарова тази вечер. Той призна, че отчита това кадрово назначение като грешка.





„Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението вече е в готовност да създаде партия. Не ми изглежда случайно? Почвам да се чудя дали тези постове са били случайност или са имали някаква цел“, коментира премиерът.

Петков е категоричен, че било много опасно, когато един министър говорил със собствен глас, а не в координация с цялото правителство. Преди два месеца, когато Стефан Янев обяви, че е против разполагането на бази на НАТО в България обаче Петков посочи, че няма чак такава драма, когато има разминаване в позициите на различните членове на правителството. 





Днес позицията му е много по-различна. „Когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт, това е наистина некоординирана опасност, ние трябва да прецизираме всяка своя дума в момента“, смята министър-председателят.

В 30-те минути пред бТВ Кирил Петков не посмя да влезе в конфронтация с държавния глава. Той единствено призова президентът Румен Радев, който ръководи Националната служба за охрана, да направи внимателен анализ и да при нужда да извърши промени в ръководството. Поводът стана инцидентът на връх Шипка.





Петков подчерта, че е доволен от хората, които са били с него, но те, според него, са получили неправилно задание. Знаело се е, че на паметника ще присъстват симпатизанти на „Възраждане“ и ще търсят провокации, но въпреки това не са предприети достатъчно обезопасителни мерки.

По стълбите бил оставен един коридор, широк неповече от метър, през който трябвало да премине премиерът и цялата делегация. Сблъсъкът бил неизбежен.

Или НСО са допуснали сериозна грешка, или умишлено са създадени условия, за да се стигне до инцидент, смята Петков, който настоява президентът в кратки срокове да вземе мерки.





По повод войната в Украйна, Петков подчерта, че най-голямата опасност за България е свързана с ядрените централи.

„Това беше директна заплаха върху нашата сигурност. Другите заплахи са също големи, но рискът с ядрените централи за мен е номер 1 - като най-голяма потенциална щета за българското население“, обясни той.

В понеделник той свиква специален щаб, който да предприеме стъпки по оперативна готовност.

За хотелите, в които ще бъдат настанени бежанци, имало два варианта - доброволци, които отварят вратите на хотелите си, да приемат бежанци.





И другите са тези, на които ще се плаща. Вече има организация за 40 лв. на човек от държавата - ще бъде платено и на тези, които вече са го направили. Ще има ясен канал и плащанията ще минават през Министерството на туризма, обясни премиерът.

Има сценарий за 5-10-50 хиляди човека и всички те са готови да се направи организация. Може да се използва голяма част от легловата база, няма да се строят нови убежища или друго. Ще е комфортно и работещо и самите бежанци да чувстват, че България ги приветства, а не само се опитва да си менажира кризата, коментира още Петков.





Запитан дали знае колко поскъпна животът от началото на мандата му досега, Петков отговори: Да. За тези 80 дни, в които съм премиер, имахме енергийна криза, която в момента се задълбочава заради войната в Украйна. Имахме инфлационна вълна, която беше функция на всички средства, които се изляха и в Европа, и в САЩ, които вдигнаха цялата инфлация в света. Имахме ковид криза, където продължиха да се отпускат помощи. И всички тези ефекти направиха поскъпване на живота.

Запитан колко струва един хляб, премиерът отговори: Зависи от хляба.

От понеделник държавата започва да изкупува огромни количества пшеница в държавния резерв, така че да може да се запази цената на хляба, за да не поскъпне, обясни той.





Пленът е да има готовност и да има пшеница до реколтата от следващата година. Защото, ако има някаква ситуация и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 г. Така че държавата застава много силно по тази тема, категоричен бе премиерът. Този резерв няма да е загуба - държавата го купува и ще отпуска всеки месец, така че да има достатъчно зърно на българския пазар, независимо какво се случва до световния, обясни той.

Държавата влиза като регулатор за две нещата - за пшеницата, и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния резерв максимално, обясни премиерът.

Попитан дали има притеснения за живота на премиера на Украйна Володимир Зеленски, Петков каза: Този човек показа лидерство. Показа как въпреки всички обстоятелства него не го е страх. Как той може да организира своята държава. И вярвам, че този много тъмен сценарий от първите дни вече няма да е такъв. И това, което правителството показа - устойчивост и готовност да се бори за държавата си.





Зеленски го помолил за всякаква възможна подкрепа. А Петков го уверил, че вече 8 камиона, пълни с медикаменти и всякаква хуманитарна помощ, пътуват към Украйна. Това което казах, че хуманитарна помощ от нашия резерв също ще бъде отпусната. Казах, че може да е сигурен, че България ще говори в един глас с ЕС и ще бъде подкрепяща страна, обясни премиерът.

Запитан какво означават думите му военно-логистична подкрепа за Украйна, премиерът допълни: Това включва всякакви елементи, като потенциални - жилетки, каски, всякакви неща може да включва. Но до този момент България е дала единствено и само хуманитарна помощ. До този момент България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие.


Четете още:

🔴 Що е то дробно хранене?

🔴 Какво се случва с Биляна Гавазова? От известното време не се появява в ефир

🔴 Бунт на пандизчии върна Андре Токев в затвора в Казичене





Източник: flagman





Коментари

горе