Pyсия, Укpaйна и CAЩ: Край на войната до дни





Представители на Русия и Украйна дадоха най-оптимистичната си досега оценка за напредъка във водените от тях преговори за войната, като заявиха, че е възможно до дни да има положителни резултати.





Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман отделно от коментарите на двете страни заяви, че Русия показва признаци на готовност да води преговори по същество за прекратяване на конфликта, взел хиляди жертви и принудил над 2,5 милиона души да напуснат домовете си, предаде "Reuters".

Украйна е заявявала, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми.





"Принципно няма да отстъпим по никакви позиции. Русия вече разбира това. Русия вече започна да говори конструктивно", каза в публикуван в интернет видеозапис украинският преговарящ Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. "Мисля, че ще постигнем някакви резултати буквално до дни", добави той.





Членът на руската делегация на преговорите Леонид Слуцки заяви пред агенция РИА Новости, че преговорите са довели до съществен напредък. Според него може да се очаква в следващите дни двете страни да стигнат до обща позиция и да има документи за подписване.

Публичните коментари на двете страни бяха направени почти едновременно, на 18-ия ден на войната, започнала на 24 февруари, отбелязва Ройтерс.





Руският президент Владимир Путин каза в петък, че е имало някои "положителни промени" в преговорите, но не даде подробности. В събота Кремъл заяви, че дискусиите между руски и украински официални лица продължават "във видео формат". Разговорите между руския и украинския външни министри не доведоха до очевиден напредък към прекратяване на огъня миналия четвъртък, но анализатори казаха, че фактът, че те дори се срещат, оставя отворен прозорец за прекратяване на войната.


Четете още:

🔴 Сигнал: Хем хубава пенсия, хем суперзаплата

🔴 Възмутена пловдивчанка показа касова бележка и попита: До кога ще е така?

🔴 Затопляне ли? НИМХ: Идея си нямате какво предстои





Източник: glasnews





Коментари

горе