Новата апашка мода – крадливи алпинисти! Така ли свиха 350 бона от Банско?





За нова мода при обирите на жилища признават от МВР. Става въпрос за крадливи алпинисти, които спускат въжета от покривите на блокове и къщи, за да тършуват из набелязаните домове, като отмъкват от там пари и ценни вещи.






Именна така е обран и домът на бизнесмена в Банско, откъдето навръх 8-ми март ловки апаши задигнаха злато и 350 бона, укрити в тайник в дома на бизнесмена и собственик на механа в курортното градче Лазар Дурчов.

"Случаите започнаха да пълзят нагоре от около месец. Забелязваме все по-често, че се атакуват вече не само лесно достижимите партерни етажи, но и по-горни. Кражбите стават с шперц, и то докато хората са на работа. Както и през пандемията, извършителите са с шапки и маски и трудно може да се видят лицата им. Търсят най-вече пари и накити. Има спорадични случаи, в които изчезват лаптопи, таблети, но твърде рядко. След това всичко откриваме в заложни къщи", обясняват разследващи от МВР пред "Телеграф".





По думите им извършителите най-често са рецидивисти, осъждани по няколко пъти за кражби, грабежи, обсебване. Тези хора се водят трайно безработни и в момента са се активизирали да нападат жилищата на хората.

Тенденцията в София е да се тарашат най-вече апартаменти в по-обикновени блокове в крайни квартали като "Обеля", "Надежда". Имало вече и няколко случая на кражби от лъскави къщи в Бояна и Княжево, но там се работело по предварителна заявка, както се наричат тези удари на улицата.





"Няколко групи от алпинисти, са се събрали отново, но в различна конфигурация. Начинът им на действие е да правят наблюдение на дадена къща поне месец, да проучат навиците на собствениците и едва когато не са си вкъщи, да влизат. Обикновено го правят бързо, в 99% от случаите през дограма на втория или третия етаж, която се взломява за секунди. Вътре се търси нещо конкретно - най-често сейф или касета. На този вид крадци им е ясно, че има видеонаблюдение в къщата. Те действат бързо, взимат каквото е определено и тръгват. Имаме случай, в който не са пипнали ценностите на жена, но са отмъкнали огромна сума пари от сейф зад картина", обясняват още столичните криминалисти.





Според статистиката близо 50 са кражбите на денонощие в страната, но по-малко от половината потърпевши подават сигнали, тъй като стойността на откраднатото често е под 500 лв. и на хората не им се занимавало да висят по РПУ-та и да пишат обяснения.






В по-малките градове като Лом, Монтана, Враца, Нови Искър пък десетки къщи са обрани, като там вече кражбите се случвали по съвсем друг начин.

"Влиза се с разбиване. Прибират се предмети, които после се продават по пазари и битаци. Ако има нещо по-ценно, отива в заложни къщи", обясняват криминалистите.


Четете още:

🔴 Как да съживим мушкатото след зимната летаргия

🔴 Първото, което видите, разкрива какво ви тревожи в момента

🔴 Съдебни неволи за сина на Ваня Костова, бори се за щерка си





Източник: glasnews





Коментари

горе