Адвоката на Бойко: Борисов е задържан за 24 часа / СНИМКИ



Адвокатът на Бойко Борисов - Менко Менков заяви, че бившият премиер не е обвинен, а е извършено претърсване по неотложност, без разрешението на съда.





Ще бъде задържан за срок от 24 часа. Производството е от 17 март и не ми казват за какво е. Никакви документи, освен протоколът за претърсване. Не са иззети никакви вещи от дома му и от него лично, добави Менков.





Отивам да видя каква заповед ще изготвят и ще се видим горе пред дирекция на полицията, каза Менков. На Борисов също не са му обяснили защо е задържан. В момента претърсват дома на пиарката му Севделина Арнаудова, допълни Менков, пише dnes.bg.

Отведоха Бойко Борисов от Банкя в ареста на ГД "Национална полиция"

Бившият премиер Бойко Борисов беше изведен от дома му в Банкя и откаран в ГД "Национална полиция" в столицата. Това стана въпреки живата верига, които активисти на ГЕРБ бяха образували около къщата на своя лидер.

Борисов е изведен от близо десетина цивилни полицаи, които извършиха обиск в дома му в продължение на няколко часа. Акцията на МВР е заради разследване на европейската прокуратура.

Адвокатът на Борисов Менко Менков каза, че от дома му не е иззето нищо, не са му представени документи, нито обвинения.






"Ще бъде задържан за срок от 24 часа. Производството е от 17 март и не ми казват за какво е. Никакви документи, освен протоколът за претърсване. Не са иззети никакви вещи от дома му и от него лично", каза още Менков.

Обиск имало и в къщата на пиара на Борисов- Севдалина Арнаудова. Там е открит джип, който е собственост на фирмата "Аркад", която построи продължението на "Турски поток" през България, съобщиха неофициално източници на МВР. Адвокатът Менко Менков допусна, че и тя ще бъде арестувана.

Агитката на ГЕРБ, сред която са повечето депутати и бивши министри на партията, потегли също към сградата на ГД "Национална полиция", която се намира в столичния квартал "Младост". За утре се готви голям протест в столицата и големите градове заради задържането на Борисов.






За образувани 120 разследвания по сигнали за злоупотреби в България с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и обществените поръчки съобщи преди ден европейският прокурор Лаура Кьовеши, чието посещение продължи в четвъртък със среща с главния прокурор Иван Гешев.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза пред бТВ, че към настоящия час българската прокуратура не е уведомявана за акцията на МВР. "Когато се извършват действия по неотложност, трябва прокуратурата да бъде уведомена до 24 часа", обясни тя, но призна, че когато акцията е на европейската прокуратура, не се налага да се информира българската.






Действията в къщата на Борисов са по силата на разпоредба от НПК, според която се действа в условия на неотложност. Законът дава възможност да се извършват обиски, ако това е единствената възможност да се съберат или запазят доказателства. Менков коментира, че това може да се прави, ако например е извършено убийство и трябва спешно да се намери оръжието.






Четете още:

🔴 Васил Божков: Арестите в ГЕРБ са след мои показания пред европрокуратурата

🔴 ЕКСКЛУЗИВНО: Задържаха Бойко Борисов

🔴 Кирил Петков и жена му без маски на театър, Линда шокира с разголена блуза / СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе