Вижте тайната диета, която стопи Краси Радков



Актьорът Краси Радков се е подложил на специална диета, преди да влезе в „Като две капки вода“. Комикът е решил да изпробва т.нар. монохранене, патент на Петър Дънов.





Радков се е „заразил“ от примера на колегите си Марта Вачкова, Руслан Мъйнов и Албена Михова, които вече отслабнаха с уникалната диета.





Лечителят препоръчва хранителен режим, който се спазва 8 дни и при него гарантирано се смъкват 5 кг, пише „България Днес“.

Какво е моно диета и може ли да ти помогне да свалиш килограми?

Някои версии на този план препоръчват да ядеш само банани по цял ден
Когато научиш за появата на нова диета, е нормално да се изкушиш да я изпробваш (дори и ако от разстояние си личи, че ще е пълен провал, който не си струва отделеното време).




Ако вземеш за пример моно диетата, оказва се, че тя е една от най-търсените в Гугъл за 2016 година. Тя ти разрешава да хапваш само един вид (например ябълки) или тип храна (например само плодове или зеленчуци) и нищо друго.

Тази диета е добила своята популярност благодарение на, известна под псевдонима в YouTube Freelee the Banana Girl, която, както вероятно се сещаш, консумира почти 30 банана на ден.

И наистина, преди година илюзионистът Пен Джилет съобщи, че е отслабнал с над 40 килограма благодарение на това, че се хранил само с картофи, а Мат Деймън е отслабвал за роля с диета, включваща единствено пилешки гърди.




Само защото известните личности прилагат моно диетата с успех не означава, че моно ястията са полезни.

Как на практика действа моно диетата?
Ако поровиш в Instagram или Google, ще установиш, че авторите на моно диетата са разработили най-разнообразни нейни варианти с почти всички видове плодове или зеленчуци – диня, манго, карфиол, спанак и дори с храни като пица например.




„Привържениците на диетата се кълнат, че хапването на само един вид храна за известно време разтоварва храносмилането и организма, на когото се налага да произвежда по-малко ензими“, обяснява Полин Хакни, мениджър по хранене в Westchester Medical Center, New York.

Освен това намалява подуването на стомаха, повишава се усвояването на хранителните вещества, като тялото ти задоволява нуждите си с приема на по-малко калории и евентуално, намалява желанието ти за джънкфуд. „Не са ми известни обаче научни доказателства в подкрепа на тези твърдения“, допълва Хакни.

Може ли моно диетата да доведе до сваляне на килограми?
Едно от най-привлекателните неща, свързани с моно диетата е, че тя наистина води до светкавична и значителна загуба на килограми, защото се стига до солидно ограничаване на вноса на калории.




Според някои хора ограничението също така води до намаляване на желанието да се приемат храни с добавена захар, сол и мазнини. Това обаче е сериозно предизвикателство към тялото ти. „В зависимост от вида на храната, биохимичните процеси в тялото ти може да бъдат сериозно разстроени, дори само след седмица-две със сериозни ограничения“, казва Хакни.

А безопасна ли е?
„Въпреки, че може да отслабнеш с тази диета, много вероятно е да получиш различни дефицити на обмяната, да загубиш мускулна маса, което пък от своя страна забавя метаболизма ти“, обяснява д-р Каролин Аповян, директор на Nutrition and Weight Management Center, Boston Medical Center.

„Това на практика означава, че в бъдеще ще ти е все по-трудно да отслабваш, съответно свалените килограми ще се върнат отново много бързо, след като се откажеш от моно диетата“.




„Когато хапваш само един вид храна, като например банани, лишаваш тялото си от важни хранителни съставки“, коментира Джилиън Баркиомб, диетолог в Gilbert, Arizona. Здравословната диета задължително включва балансиран прием на трите основни групи хранителни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини.

„От друга страна, тъпченето с една определена храна може да те презареди с един и същи вид хранителни ингредиенти, което да навреди на здравето ти от един момент нататък“, казва Баркиомб.

Прекалено многото калий от бананите например, може да доведе до сърдечно-съдови усложнения, а излишъкът на захар да повиши риска ти от развитие на диабет тип 2.

Възможно е също така отказът от някои храни, най-вече нездравословните, да те накара постоянно да си мислиш за тях и да изгаряш от желание да ги хапнеш.




Ще възстановиш ли теглото си след края на диетата?
„Друго важно съображение при оценката на подобни диети е дали ще възвърнеш загубените килограми след края на диетата си“, обяснява тя.

„Ако не свикнеш да се храниш здравословно и балансирано, след като приключиш с моно диетата, най-вероятно ще наддадеш отново, като може дори да увеличиш теглото си спрямо изходната стойност“.

„Дори и да се справиш с хапването само на една храна в продължение на няколко седмици, когато се върнеш към обичайния си начин на хранене, ще се изправиш пред същите проблеми, както преди“, е мнението на д-р Аповян.

По-добра стратегия би било да намериш здравословни заместители на тези от любимите си храни, които не се отразяват добре на теглото ти. „Опитай да хапваш пресни плодове или смокини вместо добавената захар или да заместиш солта с чесън, лук и билки“.

Ако похапваш, когато си под стрес и това е твоят начин да се отпуснеш, потърси някаква друга форма на релакс, която същевременно изгаря калории, например йога или разходка.




Заключителни бележки: повечето хора не си падат по диети, които изискват много подготвителна работа или постоянно пресмятане на калории.

Простотата на моно диетата я прави твърде привлекателна, но в крайна сметка бързото сваляне на килограми не е начин за устойчиво дълготрайно отслабване и задържане на получените резултати във времето.

„Вместо това, опитай да намериш диета, която е възможно най-лесна и ти дава стабилност във времето“, предлага д-р Аповян. „Приготвянето на храната със сигурност ще изисква повече време, отколкото моно диетата, но планирането, от друга страна, ще те научи да се храниш балансирано. Само след няколко седмици, през които ще си в период на адаптация, трудното ще остане зад гърба ти и ще водиш много по-здравословен живот“.


Четете още:

🔴 Психоложката от "Ергенът" реши да се възползва от славата си

🔴 Джулиана Гани: Личи ли ми, че съм бременна? / СНИМКИ

🔴 Джена направи изумително признание пред почитателите си





Източник: Марица





Коментари

горе