Глоба от 2000 лв. и без книжка за 6 месеца, ако 3 пъти в годината ви хванат да шофирате с 35 км/ч над ограничението



В Закона за движение по пътищата чл. 182 урежда санкциите при превишаване на максимално разрешената скорост. В него фигурира и един текст, който гласи, че когато нарушението е повторно "наказанието е предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер".





За да онагледим, този фиш е за превишаване с 16 км/ч. Според Закона за превишаване от 11 до 20 км/ч. глобата е съответно 50 лв. Но тъй като шофьорът е извършил нарушението "в условията на повторност в едногодишен срок от предишно нарушение", то в случая глобата е 100 лв. И това не е всичко.





Най-солената глоба за скорост е за превишаване над 50 км/ч. Тогава глобата е 700 лв. и 3 месеца без книжка, а за всеки следващи 5 км/ч. над тези 50 глобата се увеличава с по 50 лв. В тези случаи при повторност освен удвояване на глобата отново се отнема книжката за срок от три месеца.





Когато скоростта е превишена с над 31 км/ч глобата отново е в двоен размер, а книжката се отнема за срок от 6 месеца. Според Закона "системно" е нарушението, извършено три или повече пъти в едногодишен срок от влизането в сила на първото наказателно постановление или на първия електронен фиш.





Ако 3 пъти в годината Ви хванат да шофирате с да кажем 35 км/ч. над ограничението, общо за глоби ще трябва да платите скромните 2000 лв. и да останете без книжка за 6 месеца.

Дали бързането си заслужава ядовете и ненужните разходи?


Четете още:

🔴 Страшна трагедия: Веселка от „Фермата“ разкри най-голямата си мъка

🔴 Алекс Петканова се хвана за въжето / СНИМКА

🔴 Кюфтетата ще станат още по-сочни и вкусни, ако добавите това в каймата





Източник: plovdiv24





Коментари

горе