След 20 години в Германия д-р Албена Банкова се върна да лекува пациенти в родното си село Паскалевец



Опитната лекарка възстанови здравната служба в малкото населено място и работи с удоволствие

НА ФОНА НА МРАЧНАТА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ЕМИГРАЦИЯ НА РОДНИ МЕДИЦИ В РАЗВИТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ Д-Р АЛБЕНА БАНКОВА се върна от Германия и избра да практикува най-хуманната професия в павликенското село Паскалевец.





Тя е съдов хирург, но често в кабинета й идват хора с всякакви здравословни проблеми и болежки. Водят и деца, защото й се доверяват, а най-близкото място, в което има педиатри, е болницата в общинския център Павликени. Солидна група от пациентите са чужденци, заселили се в района, които не знаят български език и заради лингвистичните затруднения няма към кого да се обърнат за медицинска помощ. Идват англичани, немци, холандци, французи. Всъщност д-р Банкова е пенсионирана, но има енергията на млад лекар, който тепърва навлиза в материята и притежава нестихващ ентусиазъм да е в полза на хората. Споделя, че работи с удоволствие и ще продължи да изпълнява Хипократовата клетва, докато краката й я държат.





Фамилните корени на д-р Банкова са от Паскалевец. Тя е дъщеря на акушерка, от която наследила любовта към професията. Възпитаничка е на Медицинския университет в Плевен и след дипломирането заминала за Австрия, където завършила докторантура. Няколко години по-късно се преместила в Германия и взела специалност по съдова хирургия. Работила е в четири немски града и с лекота спечелила уважението на колегите и пациентите. Пандемията обаче я принудила да направи крачка назад и да се върне обратно в България.





Това съвпаднало с нейното пенсиониране. Решила да прекара остатъка от живота си в къщата на своята баба в Паскалевец, но любовта към медицината я провокирала да продължи да практикува.





„Взех под наем бившата здравна служба в селото. Това стана след дълга бюрократична процедура. В продължение на три месеца ремонтирахме помещенията. Наложи се да обновим мястото. Закупих необходимото медицинско обзавеждане и оборудване, защото няма как да се спести техническо въоръжение за съдовата хирургия. Оборудвала съм дори малка операционна зала, но нямам асистент, за да правя хирургични интервенции. Ако си намеря помощник, ще мога и това“, заяви д-р Банкова.





Уточни, че с помощта на модерен еходоплер може да преглежда всички кръвоносни съдове и да открива проблемите в зародиш. Това е ключово за този тип заболявания, тъй като позволява своевременно лечение. Приложената навреме терапия в много случаи може да бъде животоспасяваща, тъй като дори един запушен съд носи риск от фатален изход.

„Работя всеки делничен ден с предварително записване. Обичайно идват по петима, но има моменти, в които съм консултирала до 10 души. Имам и сключен договор със Здравната каса“, сподели тя.





Д-р Банкова е на мнение, че българите неглижират здравето си и търсят помощ едва когато състоянието им рязко се влоши. Препоръча превенция, балансирано хранене, повишена физическа активност и отказване от вредните навици – тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Любими за закуска, но се оказаха опасна храна

🔴 Мариана Попова с разкрития за личния си живот

🔴 Актрисата Стефания Кочева призна кой е мъжът до нея, известен е / СНИМКИ





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе