Тези зеленчуци повишават кръвната захар



Зеленчуците се приемат за една от най-здравословните храни - те са богати на фибри и други полезни хранителни вещества. Но консумацията на някои от тях може да окаже отрицателно въздействие върху нивата на кръвната захар.





„Зеленчуците, които могат да повишат опасно нивата на кръвната захар, включват картофи, грах, царевица, цвекло и моркови. Те са пълни с въглехидрати, които могат да се окажат пагубни за здравословните нива на кръвната захар“, споделя руският диетолог Наталия Комова.

Експертът уточнява, че някои от изброените храни имат висок гликемичен индекс (ГИ), което означава, че след консумацията им може да настъпи рязък скок в концентрацията на кръвната захар. С други думи, тези зеленчуци много бързо се абсорбират и разграждат от тялото, а това е последвано от освобождаване на глюкоза в кръвта. Следователно консумацията им е противопоказана за диабетици.





В повечето случаи зеленчуците са с нисък ГИ (гликемичен индекс) и не са опасни по отношение на нивата на кръвната захар, но има и изключения от правилата, подчертава диетологът. На свой ред организацията Diabetes UK заявява, че зеленчуците, които имат по-висок ГИ (в сравнение с други зеленчуци), са моркови, картофи, пащърнак, цвекло и сладка царевица.





Експертите на организацията припомнят, че храните с висок ГИ гликемичен индекс могат да стимулират отделянето на инсулин от тялото, което нарушава нормалните механизми на апетит и глад.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!


Четете още:

🔴 Мария Митева от "Гласът на България": Искам да създам стойностни песни / ВИДЕО

🔴 Смайващ обрат в "Игри на волята": Отпаднал участник разкри кой ще грабне 100-те хиляди лева

🔴 Жени Калканджиева избяга от България. А Тачо?





Източник: Актуално





Коментари

горе