Най-богатите фамилии, които управляват света / СНИМКИ



Сигурно сте чували теорията, че почти всички световни пари са в ръцете на няколко богати фамилии. Някои от тях харчат парите си както пожелаят, а други водят по-тих и скромен начин на живот.





Но всички те си приличат по едно нещо - социалният им статус и позицията им в обществото са обгърнати в мистерия.

Някои хора смятат, че именно тези семейства контролират президентите и управниците на всички страни по света.

Известно е, че най-големите богатства в света са семейни, а времето е доказало, че роднините са най-надеждните бизнес партньори. Но някои фамилии наистина са се превърнали в нарицателно и синоним на богатство и власт. 





Днес ви представяме кои са те и каква е тяхната интересна история:

Семейство Сауд 

Фамилията Ал Сауд е кралската династия, която управлява Саудитска Арабия от 1932 година насам. Главата на фамилията е крал Салман бин Абдулаз Ал Сауд, а членовете на тази динатсия наброяват около 25 000. Главата на това семейство притежава абсолютна политическа власт, а всички членове на семейството заем важни правителствени и военни постове. На практика те могат да работят каквото си пожелаят и контролират около 20% от световните петролни резерви.





Семейство Рокфелер 

Създадено от братята Джон и Уилям, американското семейство от немски произход Рокфелер, е сред най-богатите в света. Джон Рокфелер е първият милионер в историята на света. Трупа своето богатство от търговия с петрол в края на XIX и началото на XX в., когато притежават 90% от пазара. Освен силни позиции в банковото дело (бившата Чейс Манхатън груп, понастоящем Джей Пи Морган) семейството държи силни позиции и в американската политика, като за близки на фамилията се споменават имената на Бил Клинтън и Майкъл Блумберг. Никой не знае точно колко са богати, но се смята, че притежават някъде около 3 трилиона долара.





Семейство Прицкер - те са еврейски имигранти, дошли от Украйна в Чикаго през 1881г. Фамилията Прицкер притежава корпорацията "Хаят", която се състои от 777 хотела в 54 страни по света.

Те имат своя награда в сферата на архитектурата и живеят в Чикаго, където имат и свой колеж по архитектура. В голяма степен, това семейство е определило начина, по който Чикаго изглежда днес.





Семейство Морган - множество теории твърдят, че фамилията Морган е определила целия политически курс на САЩ и контролира доста от банките по света.

Първият от семейството е Джон Пиер Морган, стартирал първата финансова империя в Америка. Той е продавал оръжия по време на Гражданската война, а през 1907г. е спрял колапса на банковата система. До днес те остават едно от най-влиятелните семейства в банковите среди. Те имат клонове не само в Америка, но и в Европа.





Фамилията Ротшилд 

Произходът на фамилията Ротшилд идва от немски евреи от Франкфурт. Семейството е сред създателите на банковата система в Европа в края на XVIII в. Пет от семейните разклонения на Ротшилд получават австрийска благородническа титла, дадена им от Хабсбургската империя още в началото на XIX в. Установилата се във Великобритания част от семейството получава благородническа титла от кралица Виктория. Смята се, че през XIX в. фамилията притежава най-голямото частно богатство в целия свят, като това статукво не се е променило и до ден днешен. В момента фамилията оперира в Монако, Люксембург, Франция, Швейцария, Лихтенщайн, Великобритания и Каймановите острови. Има доста теории около това семейството - от това, че държат всички световни пари до това, че спонсорират всички войни.





Династията Уиндзор - всички знаят, че това е британското кралско семейство.

След смъртта на Елизабет Втора начело на династията застана най-големият ѝ син - крал Чарлз Трети. Той стана и глава на Църквата и командир на военните сили. Всеки политик може да завижда на британското кралско семейство и силните политически позиции, които има. Смята се, че Елизабет и членовете на семейството ѝ имат пръст в световния ред, но със сигурност не са го показвали, защото живеят по-скоро скромен и спокоен живот, служейки в армията и извършвайки благотворителна дейност.





Кланът Барук - това семейство може да има по-малко пари от Ротшилд и Рокфелер, но имат по-голямо влияние.





Бернард Барук, човекът, основал клана, е бил съветник на 5 американски президента, както и близък приятел на Чърчил. Той е измислил термина "Студена война" и е контролирал изобретяването на атомната бомба. Някои смятат, че именно той е измислил структурата на световното управление. Има много малко информация за наследниците на фамилия Барук. Знае се, че Бернард е имал две дъщери и един син, който е починал през 90-те. Няма информация той да има внуци. Някои хора смятат, че те са били скрити и в момента живеят таен живот, но все още дърпат конците на американското правителство.

Семейство Опенхаймер - те притежават по-голямата част от златния резерв на земята.





Създателят на клана, Ърнест Опенхаймер, се преместил в Кимбърли, Южна Африка, където станал кмет и застанал на чело на компания за добив на диаманти. Много скоро пазарът бил монополизиран от него. В момента диамантената империя се управлява от внука му - Ники Опенхаймер. Те търгуват не само с диаманти, но и със злато, желязо, платина и индустриални минерали.

Семейство Уолтън - през 1962 г. Сам Уолтън отваря първия си магазин с името Walmart.





И така става един от най-богатите хора в света. С времето магазинът се превърнал в известната верига магазини Walmart, коятов  момента е най-голямата в САЩ. След смъртта му, компанията преминава в ръцете на съпругата му и четирите им деца. Освен супермаркети, семейството притежава и банката Arvest и колекционира ценни художествени находки.

Кланът Мърдок





Семейство Мърдок започват да градят империята си в Австралия. Кийт Мърдок започва кариерата си като политически журналист във вестник в Мелбърн. По-късно става главен редактор и успява да увеличи заплатите на всичките си служители, което го издига до поста на изпълнителен директор. Синът му Рупърт също става журналист. Постепенно двамата добиват контрол върху най-големите австралийски медии и създават т.нар. News Corporation. В момента те притежават 20th Century Fox, Fox News, Myspace и Dow Jones. Преди време бяха разследани за подслушване на кралското семейство, известни личности и политици.


Четете още:

🔴 Вижте кога ще са големите почивки през 2023 г. Планувайте отпуската си още отсега!

🔴 Отпада предложението за двойна тарифа на тока

🔴 Най-изгодно е да се топлим с климатик. Не го изключвайте на излизане oт дома, а само го намалете





Източник: Марица





Коментари

горе