Климатик или термопомпа? Как най-евтино да се отопляваме тази зима



Климатик или термопомпа - кой начин на отопление е по-изгоден? Ако апартаментът ни например е 65 квадратни метра, за целия зимен сезон отоплението ще ни излезе около 450 лв. за несанирано и 230 лв. за санирано жилище.





Най-скъпо ще ни струва, ако ползваме природен газ - 1500 лв. за неизолиран и 750 лева за добре изолиран апартамент.

„Има масово търсене на климатична техника. Климатикът е най-лесен и достъпен като инвестиция. Може да бъде монтиран във всяко едно жилище, докато термопомпите трябва да имат допълнителна инсталация“, обясни Теодор Петков от Българска асоциация „Отопление, вентилация, климатизация“.

Среден клас енергийно ефективен климатик отоплява помещение до 25 кв м, а цените варират от 1200 до 2300 лева с монтаж. Поради липса на работна ръка обаче за него се чака с месеци. 





„Най-важното е от едно и също място да бъде купен и климатикът, и същата фирма да направи монтажа, защото иначе се получава едно размиване кой носи гаранционната отговорност“, посъветва Петков.

В класацията следват: пелетите, печките на ток, въглищата и топлофикация, като сумите варират в зависимост от типа жилище.

Златка Витанова е купила 10 кубика дърва за тази зима. Жената изчислява, че разходите й за топло са скочили двойно. Затова експертите изчисляват, че трябва да помислим внимателно какъв тип отопление избираме, тъй като 50-60 процента от разходите за жилището отиват за това. И дават съвети как да пестим: "Можем да сменим стъклопакетите, това е лесно. Ако живеем в кооперация или в малка фамилна сграда, можем да сложим топлоизолация на таванското помещение, можем да се постараем да понижим и температурата в апартаментите си", заяви Александър Станков от Центъра за енергийна ефективност.





"Ако вместо 23 градуса в помещението ви е 22 градуса средно за целия отоплителен сезон, то това са 5 процента спестяване на енергия за отопление, ако са два градуса, може да стигне и повече- 8-9 процента", обясни Людмил Костадинов, експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Експертите препоръчват и да се възползваме от програмата за енергийно обновяване на сградите, тъй като това е дългосрочно решение за по-ниски сметки. "Стоте процента субсидия са нещо, което го няма никъде другаде по света. Това е истински подарък на тези, които успеят да се възползват от него. За съжаление, те няма да са много - очакваме около 1000 сгради сега, а 60 000 чакат обновяване", съобщи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.





Две цени за тока: Ще се справят ли домакинствата?

Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Над тях - токът ще бъде по пазарна цена от дружествата. За идеята разказа служебният министър на енергетиката Росен Христов. Тя тепърва ще се разглежда от депутатите.

Предложението на служебния кабинет, което обаче отпадна, бе за две тарифи на тока за домакинствата - таван от 800 киловатчаса през зимата и 300 през лятото.

Междувременно зрители на bTV сигнализират, че през студените зимни месеци потреблението им стига много повече от 800 киловат часа. Ето част от коментарите:

"Чета новината за тока и ми иде да емигрирам още утре!"
"Къща на село с двучленно семейство сме с 600-800 кв.ч. лятото, а зимата гоним 1700 кв.ч. На село няма парно, няма топла вода по тръбата. Два климатика, бойлер, а сега сметнете и всичко останало - с две минимални пенсии, докъде ще стигнем!?"
"С три климатика и бойлер как да се в местим в 400 кв.ч.?"





Според експерти тези разходи не могат да се достигнат в домакинства с централно отопление. "Но домакинства, които се отопляват на ток и ползват ток за топла вода, особено в най-студените месеци, двустаен апартамент ще ги надхвърли тези разходи, а представете си краен апартамент с външна стена - със сигурност ще го надхвърли", заяви енергийният експерт Станислав Андреев.

Специалистите изчисляват, че при двустайно жилище със среден клас климатици и електрически бойлер, потреблението може да стигне до 1200-1400 киловатчаса.

При еднофамилни сгради с отопление на ток, разходите скачат още.





Как да спестим и от разходите за парно и топла вода?

„Много е важно преди началото на отоплителния сезон да бъдат отворени термостатните винтили, преди да се пусне отоплението. Два-три дни след това може да я поставите на онази степен, в която вие обичайно живеете, обикновено е трета до четвърта степен. Един от много важните съвети - правилното проветряване. Другият много важен съвет е, затваряйте вратите. В спалнята - това е помещението, в което спокойно е препоръчително да поддържаме по-ниска температура между 16 и 18 градуса - степен две или между две и три. Важно е да не закриваме със завесите.





По-добре поставете стола отпред, или сушилката отпред, но не дрехите върху самия радиатор, просто ще платите по-висока сметка така. В имотите, в които има централно топлоснабдяване, много важен момент е и топлата вода. Така че внимателно трябва да се ползва и тази услуга. За да я ползваме правилно, ние разбира се не трябва да имаме течащи кранчета. Това със сигурност би увеличило сметката за вода и трябва да внимаваме водомерът за топла вода да бъде изправен. Нашият съвет е да бъде дистанционен и това е тенденцията, така или иначе до края на 2026 г. всички водомери в страната следва да бъдат с дистанционно мерене. Но в крайна сметка ползата за клиента при по-честото мерене е, че ще получи информация още в рамките на следващия месец и ако има някакъв проблем с разхода ще може да реагира по–бързо“, каза Милена Стоянова която е управител на фирма за топлинно счетоводство.


Четете още:

🔴 Атрактивна оферта за Нова година удари в земята Велинград

🔴 Симпатични участници в "Един за друг" се похвалиха, ще стават родители / СНИМКИ

🔴 Въргала съобщи, че е починала негова приятелка. Оказа се, че е жива





Източник: Марица





Коментари

горе