Напитката, която замества кафето, чисти съдовете и намалява холестерола



Една любима на мнозина напитка е идеалният заместител на кафето. Тя не само го замества перфектно, но и оказва положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове. Въпросната напитка има и куп други предимства, но някои хора е необходимо да я консумират с повишено внимание, споделя диетологът Оксана Михалева.





Специалистът препоръчва какаото като заместител на кафето. Безспорните предимства на напитката включват високо съдържание на антиоксиданти - вещества с противовъзпалителни ефекти.

Д-р Михалева допълва, позовавайки се на резултатите от редица проучвания, че какаовите флаваноли могат да понижат кръвното налягане почти наравно с някои антихипертензивни лекарства.





Тя пояснява, че какаото разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Други предимство на напитката е нейният ефект по отношение намаляване на нивото на "лошия" холестерол, водещ до развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Какаото има способността на пречиства съдовете от плаки.





Лекарят допълва, че поради положителния ефект на тази напитка върху съдовата тъкан и кръвоносните съдове, нейната употреба е от полза за централната нервна система - предпазва мозъка от претоварване и свързаната с възрастта дегенерация. Консумацията на какао помага за поддържане на емоционална стабилност и добра памет.





Д-р Оксана Михалева припомня, че тази напитка обикновено се приготвя с помощта на мляко и захар, което значително увеличава нейното калорийно съдържание. Хората с наднормено тегло и диабет трябва да пият какао с повишено внимание.





То също така стимулира производството на стомашен сок. Хората с обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да пият какао изключително умерено, предупреждава специалистът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!


Четете още:

🔴 Бащата на Кирил Петков на ски във Френските Алпи за 600 лева на нощ / СНИМКИ

🔴 Природното богатство на България! Минералните води, които лекуват / КАРТА

🔴 Александър Сано е на 146 години? / СНИМКИ





Източник: Актуално





Коментари

горе