Брокер: Онези, които изчакват цените на имотите да паднат, да не забравят, че това отлагане ще "изяде" доходите им



Цените на жилищата стигнаха своя пик, но за спад трудно може да се  говори.  Налице са признаците на охлаждане на пазара, показват наблюденията на брокерите на недвижими имоти. 





В Пловдив покачването е с около 17%. През последните 10 години пазарът на жилища в Пловдив претърпя сериозно развитие. Сделките там се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина. През 2022 г. пазарът в Града под тепетата бе динамичен – 2/3 от сделките се сключват в рамките само на месец.





Тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит.

"Моят съвет е сега да купуват тези със спестявания и тези, които наистина имат нужда от покупката на жилище. Купувачите трябва да разполагат с поне 20% от сумата на имота“, коментира брокерът Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес“





"Понижение на цените е вероятно да има, но няма да знаем кога и с колко. Погрешни са очакванията, че спадът на нивата ще последва веднага след този на броя на сделките."

"Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо "изяждане“ на доходите им, а лихвите по кредите все още не са започнали да растат“, допълва тя. 


Четете още:

🔴 Първо сняг, после 18 градуса: Малката пролет идва тази седмица според Meteo Balkans / КАРТА

🔴 Яжте тази подправка на закуска за пречистване на кръвта и черния дроб

🔴 Маги Джанаварова влиза бременна в "Капките"





Източник: plovdiv24





Коментари

горе