"Билла", "Лидл", "Кауфланд" и "Т Маркет" с позиция относно поскъпването на храните



Сдружението за модерна търговия включва представителите на големите търговски вериги в България – "Била", "Лидл", "Кауфланд", "Фантастико", "ПроМаркет", "Т Маркет" и "Метро". Те излязоха с позиция относно твърденията, че вината за поскъпването на стоки от първа необходимост, е тяхна.

Ето цялата им позиция:





Сдружението за модерна търговия изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, с която се хвърля петно върху търговците на дребно с храни в България.

Настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската икономика не кореспондира с отговорно поведение, насочено към сдържане на инфлационния натиск. Още повече в момент на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези.





Търговците на дребно са сред големите и отговорни работодатели и данъкоплатци в страната. Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор "търговия“ не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси.

Да не забравяме отговорното поведение на сектора по време на Covid-кризата, както и след 24 февруари 2022 г., когато не допусна никакъв риск с продоволствието на българското население – именно защото към проблемите се подходи в експертен, конкретен и конструктивен диалог.





Търговията на дребно в магазини, търгуващи предимно с хранителни стоки, реализира 3,5% от всички приходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г. Добавената стойност в сектора достига 1,6 млрд. лв., което представлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в икономиката. В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. Търговията на дребно с хранителни стоки дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които осигурява конкурентни възнаграждения.





Нека не се подценява комплекса от фактори за ценообразуването – от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт. Подобни въздействия се отразяват негативно на всички, свързани с нашия сектор браншове – производители, транспортни фирми, поддържащи услуги. Напомняме, че редица икономисти предупредиха, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените.





Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги.

Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение.

Ето защо цените са такива: Хранителните вериги слагат такси на производителите, за да продават стоката им



В търсене на виновник за високите цени на храните у нас, държавата впрегна всички свои контролни органи да дирят спекуланти. Масови проверки се извършват в търговските обекти в цялата страна. Например, в малките хранителни магазини в Добрич заявяват, че вината за поскъпването, не е у тях. Но и търговци, и клиенти са убедени, че спекула има.





Според Николай Маринов, директор на единствената държавна млекопреработвателна компания в България, след производството и логистиката се стига до таксите на големите търговски вериги. Това заяви той в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.





"Таксите на големите вериги включват отстъпки за тях, които ние като производител им даваме, за да продават нашите продукти. Има "Такса вход" в търговската верига – "Търговска отстъпка от цената", такса "Логистика" на самата верига, такса "Маркетинг", такса "Промоции", такси "Маркетинг", такси "Каталози" – те се плащат от производителя, за да може да се продава в търговската верига", каза Маринов.





"Продаваме им стока, примерно, за 1 лв., те си слагат всички тези такси с 15-20%. Отделно от това те слагат и своя надценка, за да печелят. Всички теза такси те ги оправдават като техни разходи. Има случаи, когато продаваме нашите продукти на загуба, каза директорът на единствената държавна млекопреработвателна компания в България", поясни директорът на единствената държавна млекопреработвателна компания в страната ни.





"Реално нередност няма, но друг е въпроса колко е морално", обобщи той. Вие виждате как в една и съща търговска верига един и същи продукт в Германия е значително по-евтин отколкото в България, каза Маринов. Сигурен съм, че в Германия има орган и държава, които следят за тези надценки.

От Сдружението за модерна търговия изпратиха съобщение, че нямат право да коментират търговски отношения между отделни доставчици и търговци.


Четете още:

🔴 Балъков показа щерка си. Вижте какво й пожела за ЧРД / СНИМКИ

🔴 Хората, които закусват след този час, живеят по-дълго и остаряват по-бавно

🔴 Тото: Ботев и Левски са шесто поколение турци / ВИДЕО





Източник: plovdiv24





Коментари

горе