На "разпит" в банката - 15 минути за физически лица, двойно повече за фирмите



Колко хиляди лева годишно преминават през банковата ви сметка ​- до 100 000 лева или до 350 000 лева? А какъв е произходът на средствата? Ако са от работодател, моля​, посочете точното наименование на платеца. А какви са деловите отношения с банката - имате само сметки и карти, срочни депозити, държите ли банков сейф и т.н.? 





Това са само част от въпросите, на които клиентите на банки са длъжни да отговорят и да актуализират контактните си данни във финансовата институция. В противен случай може да се окажат с блокирани сметки и невъзможност да ползват парите си. Изискването не е ново и то произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари. Актуализирането на данните може да стане след обаждане от банката или когато имате друга работа в офиса, но винаги лично. Клиентските данни се опресняват „на порции“, а не едновременно за всички, поради големия обем потребители на финансови услуги.





"Разпитът" на физическите лица отнема около 10-15 минути по стандартизиран въпросник. Там освен телефон, адрес, имена (особено ако има промяна във фамилията), се изисква и

потвърждение, че лицето не е политическа фигура.  

Ако е, отидоха още десетина минути. Роднини по първа линия на политици също се докладват. Документът от 3 страници приключва с данни за упълномощено лице, ако има такова.





Актуализацията на клиентски данни не е самоволен процес, а е полезна и за самия клиент. Например всеки път, когато правите плащане с картата си, банката преценява дали това отговаря на навиците ви, или има нещо съмнително. Ако засече подозрително плащане, банката има ангажимента да потърси картодържателя и да го потвърди с него или да откаже. За тази цел е жизненоважно в системата на банката да фигурират актуалните ви данни за контакт, посочват като една от ползите от УниКредит Булбанк. 





Далеч по-сложно е актуализирането на данни на фирми

В ерата на дигитализацията собствениците на юридическо лице също трябва да намерят време лично да се озоват на гишето в банката. В този случай се посочват основната икономическа дейност (по националния класификатор), наличието на лицензия, среден годишен оборот (първата графа е до 3 милиона лева). Под особено внимание са фирмите, които се занимават с петрол и газ, оръжия, хазарт, криптовалути и др. Поименно се изброяват собствениците и контролиращите физически лица и други данни за управлението на фирмата. Документът е 11 страници и попълването му определено отнема повече време на бизнеса.





От финансовите институции обръщат внимание, че ако титуляр по сметка получи искане за предоставяне на лични и фирмени данни, кодове за достъп, пароли или детайли на банкови карти по електронната поща или чрез попълване на форма на интернет страница,





това най-вероятно е злонамерена фишинг атака. 

Стандартното съобщение за актуализиране на клиентски данни не съдържа такива елементи, а само обяснява защо се налага посещение на банков офис.


Четете още:

🔴 "Шоуто на Николаос Цитиридис" обяви промени, има и нов член. Помните ли я / ВИДЕО

🔴 На 10 години гаджето на Мария Бакалова спасява майка си Мария Гроздева от изгонване във "ВИП брадър" / СНИМКИ

🔴 Кои са най-опасните квартали в София?





Източник: Марица





Коментари

горе