Разследвана шефка от Правосъдието влиза в борда на "Ел Би Булгарикум"



В съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" влиза бившата зам.-шефка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Даниела Йорданова. Пред медията ни от Министерство на правосъдието обясниха преди време, че тя е била временно отстранена от длъжност заради образувано дисциплинарно производство. След това е била уволнена. 





Дисциплинарката е била заради доклад на АДФИ, от който става ясно, че обществените поръчки на затворите са провеждани в нарушение на закона. 





Агенцията за финансов надзор е проверила договори и търгове от 2020 и 2021 г., когато старши комисар Даниела Йорданова е отговаряла за обществените поръчки на затворите.

За повечето поръчки е имало само един кандидат или останалите участници в търговете са отстранявани. Така например прословутият консорциум "Чех груп" е сключил договор за 5 години за доставка на храна на лишените от свобода за 46 млн. лева. 





Днес изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов бе изненадващо сменен, като на негово място е назначен Владимир Русев, бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН). 

Решението за освобождаването на Маринов е на директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров е взето в понеделник - денят, в който Маринов обяви, че намалява цените на млечните продукти във фирмените магазини на компанията.





Освен него от директорския борд на държавната фирма е освободена и Невена Петрова. Двамата влязоха в управлението на "Ел Би Булгарикум" в началото на декември 2022 г.

Николай Маринов разказа как големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса "вход" и други условия, които оскъпяват продуктите.





Освен това веригите налагат и обвързващи условия на доставчиците си да не продават на по-ниски цени продуктите си в други търговски обекти, твърдеше Маринов. По думите му това принуждавало "Ел Би Булгарикум" да продава на високи цени и във фирмените си магазини.


Четете още:

🔴 Натали Трифинова откри летния сезон / СНИМКИ

🔴 Заради Вълка от София: Германия арестува 5000 българи?

🔴 Пазете се! Роми продават опасни парфюми / СНИМКИ





Източник: lupa





Коментари

горе