Как да познаем, че ни покосява микроинсулт





Проблемите, свързани с кръвоснабдяването на мозъка, не трябва да се оставят на заден план. Ако имате предразположение към съдови заболявания или показвате тревожни симптоми, незабавно се свържете със специалист, за да бъдете диагностицирани и да предотвратите микроинсулт.





Това състояние възниква поради спазъм на кръвоносните съдове в мозъка или образуването на кръвни съсиреци. Микроинсултът е предшественик на истинския мозъчен удар. Мозъкът се нуждае от кислород и някои химични съединения, транспортирани през съдовете. Без нормален, безпрепятствен кръвен поток нервните клетки умират само за броени минути.





Микроинсултите са по-чести при хора на възраст над 65 години. Тук роля играят свързаните с възрастта промени в кръвоносните съдове и хроничните заболявания. Признаците, че мозъчният удар настъпва, са: внезапно, влошаващо се главоболие, замаяност; изтръпване на областта на лицето, долен или горен крайник; проблеми със зрението, светкавици, черни точки; неуспех в координацията на движенията (човекът се „разклаща“, евентуално пада на земята); болезнена реакция на ярка светлина, интензивен звук; скок на кръвното налягане; гадене, повръщане; проблеми с речта (пациентът се затруднява да произнесе проста фраза, колебае се да отговори на прост въпрос, обърква се). Терапевтичният прозорец (периодът, когато микроинсултът се отстранява без последствия) е максимум 4,5 часа.





При първото подозрение за микроинсулт незабавно повикайте линейка. Симптомите може да спрат след минута, но все пак не бива да рискувате здравето си. Преди пристигането на специалисти се препоръчва да направите следното: обърнете пациента на една страна, осигурете подаване на въздух и пълноценна почивка. В тази ситуация не се използват лекарства – това може да доведе до влошаване на състоянието.


Четете още:

🔴 Бързи милинки с масло и сирене

🔴 И най-мръсното пране ще мирише уникално, ако добавите това към омекотителя

🔴 Върнах й 50-те лева, а тя ме нарече крадла!





Източник: Ретро





Коментари

горе