Пари има, но плащането - невъзможно: Най-голямата банка у нас със срив в системата



Срив в системата на новата банка №1в България ОББ блокира всякакви картови разплащания днес сутринта. Клиентите безуспешно се опитваха да платят стоки и услуги на ПОС-терминали в Пловдив, а накрая събираха кеш по джобове и портмонета. 





„Получи се голям конфуз, тъй като тази сутрин трябваше да платя 80 лева за медицински изследвания. Не стана с дебитната карта, не стана и с кредитната, въпреки че и в двете имаше пари, разказа пред „Марица“ Венета Радева. Дамата не разполагала в брой със сумата и от клиниката склонили да изчакат за таксата до вечерта, тъй като и тегленето от банкомат било невъзможно. „Това ще ми коства още време, за да се върна след работа в болницата и да платя, нещо, което би трябвало да направя безпроблемно на мига още сутринта“, коментира тя. 





При позвъняване на клиентския телефон, служител от колцентъра на банката обяснил, че имат срив в системата. Не се ангажирал със срок кога ще се възстановят разплащанията. 

След още няколко обаждания, най-накрая малко преди обед Венета Радева разбрала, че проблемът е отстранен. Служителят от клиентския телефон уверил, че вече разплащанията са възможни, но за всеки случай я посъветвал да направи тест на близък търговски обект, преди да се втурне към другия край на града, за да си плати изследванията в клиниката. 





ОББ стана най-голямата банка у нас по активи, след като през пролетта се обедини с КБС Банк – наследникът на Райфайзенбанк. Процесите досега течаха безпроблемно. За следващия уикенд обаче /21-22 октомври/ от финансовата институция планират обновяване на системите във връзка с интеграцията на ОББ и доскорошната КВС Банк България.  “Ако използвате дигитални канали, в няколко стъпки ще получите достъп до ново мобилно и онлайн банкиране - ОББ Мобайл и ОББ Онлайн. Не е необходимо предварително да сваляте ОББ Мобайл“, посочват в имейл до клиентите си от банката. 





Клиентите на най-голямата финансова институция ще разполагат и с нов IBAN номер. Валидността на старите е до 31 март 2025 година. 

„Промяната не изисква да въвеждате лични и клиентски данни, както и данни на картите си или онлайн/мобилното банкиране/дигитален портфейл, или други данни, за да продължите да ползвате услугите ни. В случай, че получите съобщение, приканващо Ви да въвеждате данни, незабавно го изтрийте и не достъпвайте/кликвайте върху линковете“, съветват от институцията заради зачестилите случаи на фишинг атаки. 


Четете още:

🔴 Майката на Мария Илиева разчувства България. Зрителка: Поклон! / ВИДЕО

🔴 Нели показа любовното гнездо с Александър Сано и... / ВИДЕО

🔴 Нечувано зверство с 58-г. българска гражданка разтърси Италия / СНИМКА





Източник: Марица





Коментари

горе