Швейцарските пощи разпращат пакети с йодни таблетки на населението



Швейцарските пощи са започнали да разпращат пакети, съдържащи йодни таблетки, с които трябва да подновят запасите на гражданите на 779 швейцарски общини в 12 кантона в страната, съобщиха обществените медии в Швейцария.





Право да получат кутия с лекарства за превенция на рака на щитовидната жлеза имат всички домакинства, предприятия и обществени институции в радиус от 50 километра от швейцарските атомни електроцентрали. Една част вече са получили новата партида йодни таблетки, но кампанията продължава и през ноември, а за предприятията и обществените институции ще получат своите опаковки с йодни таблетки през първото тримесечие на 2024 г. Според сайта на кампанията Jodtabletten.ch около 4 млн. души ще получат йодни таблетки по програмата.





Швейцарските власти извършват разпращането на пакети с таблетки, съдържащи калиев йодид, веднъж на десетилетие, като ги поставя в опаковки с различен цвят - червен през първото десетилетие на новия век, в лилава - през второто. Предишното попълване на запасите на жителите на населените места в околностите на швейцарските атомни електроцентрали се проведе през 2014 г. Тъй като срокът на годност на лилавите таблетки скоро ще изтече, федералното правителство организира разпращането на новите йодни таблетки. Те са пакетирани в оранжева опаковка.





Приемането на калиев йодид непосредствено преди или до няколко часа след инцидент, свързан с отделяне на радиоактивни изотопи на йода и/или технеция, блокира натрупването на тези вещества в щитовидната жлеза и така я предпазва от увреждащото въздействие на йонизиращата радиация, която те излъчват. Профилактиката с калиев йодид намалява риска от потискане на функциите на щитовидната жлеза и развитие на рак на щитовиднатта жлеза при излагане на организма на йодни или технециеви радионуклиди.





Таблетките, съдържащи съединението калиев йодид, се разпространяват безплатно, включително в големите финансови и индустриални центрове в страната Цюрих и Базел. Логистичните усилия струват около 36 млн. евро, но не цялата сума идва от федералния бюджет - една трета от разхода се поема от операторите на атомните електроцентрали. Хората, живеещи в радиус от 50 километра, но от германската страна на границата, не са обхванати от програмата.





Препоръката, придружаваща пратката на таблетки с калиев йодид, е в случай на ядрена авария, която би била известена най-напред от сирените, хората да могат да приемат необходимата им доза преди да са били изложени на радиоактивно лъчение.





Кампанията може да изглежда като реликва от Студената война за някои и новопристигналите емигранти често се стряскат да им бъде даден ваучер за техните таблетки, когато се регистрират за първи път в кметството. Освен като мярка за защита на здравето на швейцарските граждани, кампанията по предоставяне на безплатни йодни таблетки се възприема като част от стратегията за неутралитет на Швейцария - Schweizer Reduit или Швейцарски редут, пише Дневник. Schweizer Reduit обединява отбранителна стратегия и мрежа от укрепления, в т.ч. бункери, разпръснати из швейцарските Алпи, които са били построени по време на Втората световна война, за да защитят страната от потенциална инвазия.





Докато Франция и Германия спорят помежду си за ролята на ядрената енергия в европейските действия в областта на климата, Швейцария следва подхода на смекчаване на риска, запазвайки своите действащи три атомни централи в експлоатация, докато функционират. Както може да се предположи, решението за този подход бе взето след провеждане на референдум в страната.


Четете още:

🔴 Гръмна нов скандал: "Сиела" пробва да изнесе машините без разрешение

🔴 Тревожна статистика! Българи, пазете се!

🔴 Пенсионери с помощи за тока, за останалите – ако имат под 526 лв., след като си платят сметките





Източник:





Коментари

горе