Пренареждане: Това вече е най-голямата банка по активи в България



Има промяна в класирането на най-големите финансови институции в България. Това е видно от последните данни на Българската народна банка (БНБ) за разпределението на банките по групи към 30 Септември 2023 година.





На първо място трябва да отбележим, че позицията на банките в трите групи зависи от размера на активите им в края на всеки отчетен период. Първа група се състои от 5-те най-големи банки на база на общите им активи към всеки отчетен период, втора - от останалите, а в трета група влизат клонове на чуждестранни банки в България. 





Така в края на третото тримесечие на годината Обединена българска банка (ОББ) измества досегашния лидер Банка ДСК от първата позиция. В топ 5 на банките от Първа група влизат още Уникредит Булбанк, Юробанк България (Пощенска банка) и Първа инвестиционна банка.









Припомняме, че още през юни вливането на "Кей Би Си Банк България" ЕАД, от банките от втора група, в "Обединена българска банка" АД, която и тогава беше банка, попадаща в първа група, през месец април 2023 г. беше основната причина за изменението на пазарните дялове. 





Важно е да отбележим, че групирането не съдържа в себе си елементи на рейтинг и не следва да се интерпретира като оценка на финансовото им състояние.

Активите на банките се увеличават 

През третото тримесечие на 2023 г. активите на банковата система се увеличават с 4 млрд. лв. (2.5%) и в края на септември достигат 165.1 млрд. лева.





Паричните салда в централни банки се увеличават с 3.4 млрд. лв. (17.6%) до 22.8 млрд. лв. и делът на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане в активите достига 17.8% към 30 септември 2023 г. (при 15.9% в края на юни 2023 г.). Кредитите и авансите и дълговите ценни книжа заемат съответно 63.4% и 14.6% от активите на банковата система в края на септември (при съответно 65.0% и 15.0% в края на юни).





Собственият капитал в баланса на банковата система в края на третото тримесечие възлиза на 19.3 млрд. лв., с 999 млн. лв. (5.4%) повече спрямо края на юни. Нарастването на собствения капитал през периода се дължи главно на повишението на печалбата.





Към 30 септември 2023 г. печалбата на банковата система е в размер на 2.7 млрд. лв., с 1.2 млрд. лв. (80.5%) повече спрямо отчетената към 30 септември 2022 г. За деветте месеца на 2023 г. е реализиран нетен лихвен доход за 3.6 млрд. лв., който е с 1.3 млрд. лв. по-висок от отчетения за същия период на миналата година.





Влияние върху финансовия резултат на банковата система продължават да оказват неспиращия ръст на кредитите, разширяващия се нетен лихвен доход и все още задържащите се ниски нива на лихвените проценти по депозитите. 


Четете още:

🔴 Дъно! Джино Бианкалана заплашва известна певица, праща й биячи

🔴 Млада жена загина, а мъж е в кома след тест на кола

🔴 Диана Любенова бързо си намери работа





Източник: Блиц





Коментари

горе