Аспирин и активен въглен-Ето как да накараме коледничето да има буен цъфтеж и то през цялата година



Коледничето е луксозно цвете, което цъфти от края на ноември до януари. Лилави, виолетови, бели, пурпурни, розови, жълти пъпки - и на фона на снеговалеж. красота! Наричат ​​го още "коледен кактус", въпреки че растението не е сукулент. За да може коледничето да цъфти великолепно на прозореца ви до зимните празници, поливането и торенето трябва да се извършват според строги правила. В противен случай няма да получите красиви пъпки.





Коледничето се подготвя за зимен цъфтеж през цялата година. То е доста непретенциозно в грижите, но за неопитен градинар растението може да "спи" с години. Ако коледничето не цъфти, ние ще му помогнем да се справи с тази задача.





Коледниче поливане

Цветето не обича да пие много и веднага започва да хвърля листата си. Ако сте преполили коледната елха, опитайте да смените почвата и да отстраните загнилите корени. Поливайте го само когато горният слой почва в саксията изсъхне. В периода на активен растеж от март до август ще бъде достатъчно веднъж на всеки 4 дни.





От средата на октомври до края на ноември коледничето почива и набира сила. По това време трябва да го поливате още по-рядко: веднъж на всеки 10-14 дни и малко по малко, буквално на чаени лъжички. Ако температурата остане над 15 градуса, можете да поливате растението не повече от веднъж седмично. Коледничето е дошло при нас от тропиците, което означава, че обича въздух с висока влажност. Пръскайте растението редовно.





За да дадете на цветето енергия за отглеждане на пъпки, можете да го нахраните. Октомври е идеален за този въпрос. Няма нужда да бягате до магазина - висококачествен тор може да се приготви от това, което е в хладилника или комплекта за първа помощ.





ЕТО НЯКОИ ЕФЕКТИВНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА:

Обикновена бананова кора. Този естествен и екологичен тор се вписва перфектно в концепцията за нулеви отпадъци! Нарежете кората на малки парчета и накиснете в съд с вода за 1-2 часа. През това време той ще освободи във водата всички полезни витамини и минерали, от които се нуждаем. Поливайте вашата Schlumbergera с напитка, обогатена с магнезий, калий и фосфор, и тя ще ви отговори с обилен цъфтеж.

Можете да съживите коледничето с



помощта на таблетки аспирин и активен въглен
. Първо натрошете една таблетка въглища на прах и я разпръснете върху повърхността на почвата в саксията. Използвайте клечка за зъби, за да разрохкате почвата. След това разтворете таблетка аспирин в литър вода. С този разтвор полейте цветето и напръскайте листата му. Остатъците могат да се съхраняват в хладилник. Повторете процедурата три пъти, докато почвата изсъхне.





Как да ускорим цъфтежа на коледничето

Ето още няколко препоръки, които ще помогнат на коледничето да влезе в буен цъфтеж не само през зимата, но и през цялата година (да, това също е възможно).

Цветето се нуждае от прищипване около месец след края на зимния цъфтеж. Опитни производители на цветя твърдят, че след тази процедура коледничето отново ще пусне пъпки през март-април. Необходимо е да се премахнат излишните сегменти, така че изтощеното растение да придобие сила по-бързо. В коледно дърво за възрастни можете да развиете 3–5 сегмента на всеки клон без вреда. Без ножици! По този начин ще подмладите растението и то ще ви радва още много години.





Коледничето не обича пряката слънчева светлина, особено през лятото. Най-добре е да го поставите на перваза на прозореца от източната страна, а през топлия сезон покрийте прозорците с дифузна тъкан. Много важно: саксията може да се премести от масата на прозореца или обратно, но в никакъв случай не обръщайте цветето около оста си. В противен случай пъпките могат да паднат.





Най-добрата саксия за коледничето е възможно най-малката. Цветето има много скромна коренова система и колкото по-широк е контейнерът, толкова повече енергия растението ще насочи към растежа на корените, а не на пъпките. Затова изберете саксия 3 пъти по-малка от дължината на стъблото на коледничето.


Четете още:

🔴 Признаците, които издават, че човек скоро ще умре

🔴 Делян Добрев, ГЕРБ: Правителството едва ли ще остане до края на 2024 година

🔴 Нови разкрития: Експеримент с HAARP ли бе кървавочервеното небе над България или...вочервеното небе над България или...





Източник: За Жената





Коментари

горе