Ваня Григорова: Най-после стигнах в Троян



Ваня Григорова е отишла в града, който даде за пример на София - Троян.





Тя е много впечатлена от управлението на града и смята, че този модел трябва да се въведе и в София.

"Най-сетне стигнах до Троян!





Ето така изглежда част от зеленчуковата градина на община Троян. Продукцията от нея се ползва в детските градини, защото е и екологично чиста. И значително по-евтина от пазарните алтернативи, т.е. спестяват се средствата на хората, за да се използват в интерес на хората.





Това е малка част от постиженията на кмета Донка Михайлова, която спечели безапелационно и на тези избори. Впрочем с всеки нов избор разликата с опонентите й се смалява. Но тя не допуска да се преминат граници, които в София отдавна са забравени и нормалното тук се счита за крайно и радикално.





Комуналните услуги са общински, защото трябва да обслужват общността и точка. И това ще се случи. Со кротце, со благо, ако се наложи и со малко кютек."





Кметицата я разведе из общинската зеленчукова градина. В нея, както и в общинската овощна градина, се отглеждат няколко култури, които допълват менюто в детските градини.





По думите на нашите домакини, откакто общината произвежда плодове и зеленчуци, вместо да ги купува от външни доставчици, се реализира икономия от порядъка на 20-30%, заяви Григорова.





Другата полза е, че продукцията е екологично чиста – без употребата на химикали и изкуствени торове. Общината има амбиции да увеличи производството, така че да зарежда и столовете в училищата.





Подобна дейност не изисква кой знае какви инвестиции – нужно е парче земя и малко социално мислене.

Зеленчуковата градина е на общински имот от 2 декара, като в нея са ангажирани двама служители, единият от които помага и в озеленяването на града.





Складовата пристройка е подарък от инвеститор, впечатлен от коректното отношение на местната власт.

А когато ябълковата реколта е голяма, в прибирането ѝ се включват и други общински служители.", твърди тя.


Четете още:

🔴 Шефът на "Подкрепа" зарадва всички пенсионери с новина за Коледа, пожелават му Бог да го поживи

🔴 Виктория Петрова напуска телевизията

🔴 4 съдбоносни дати: Всеки собственик на апартамент трябва да знае тези важни промени!





Източник: Petel





Коментари

горе