Голям църковен празник е, опашка пред чудотворната икона на св. Мина



Опашка пред чудотворната икона на св. великомъченик Мина в църквата "Св. св. Петър и Павел" в подножието на Бунарджика се изви тази сутрин. През целия ден миряни кичат с цветя иконата и отправят молитва за здраве и благополучие на дома. 





На 11 ноември българската православна църква чества паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. Св. Мина е е един от най-обичаните светци в страната ни. 





По случай празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейската света Литургия в пловдивския храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел”. По традиция всяка година на този ден се събират християните, за да отдадат почит на св. Мина и да се поклонят на иконата с чудотворния му образ, съхраняваща се в този храм. 





В този храм се пази чудотворната икона на светеца, затова много пловдивчани наричат още църквата "Свети Мина".





Известен чудотворец, Свети Мина се приема от народа ни като покровител на семейството, на сираците и бездомните, бърз застъпник на страдащите и болните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.





Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Хората го припознават и като бърз помощник, затова изгубвайки някоя вещ, прибягват към неговата молитвена помощ.





В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

На днешния ден имен ден празнуват Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория.

Снимки: Пловдивска света митрополия


Четете още:

🔴 Това ще е новата средна пенсия в страната

🔴 Внимание: Циклонът Хелмо вилнее у нас! Чакат се големи поразии, а после...

🔴 Питаха момиче кой е Васил Левски, отговорът е изумителен





Източник: Марица





Коментари

горе