Колко струваха колите при соца. Модели, цени, привилегии, черен и валутен пазар



Листовка от „Кореком“ с цените на автомобилите през 80-те години.

На снимката е листовка с ценоразпис на цените на автомобилите, които предлага „Кореком“ с валута – долари и рубли. Вижда се какво може да се купи на българския пазар през 80-те години.





Моделите коли, предлагани от „Кореком“ могат да се купят с валута, без купувачът да чака ред, както е от „Мототехника“. Работилите в Либия и др., шофьори от международния транспорт, лекари в Алжир и др., дипломати, могат да купят с долари. Работилите в СССР – по дърводобива в Коми и др. – могат да купят с рубли, но само руски коли.

Единствените западни марки са „Опел Рекорд“ и „Рено 18“, само в долари. Тези марки са само определен брой внесени еднократно, и се продават докато свършат, няма постоянен внос.





По това време официалният курс на БНБ е 0,98 лв. за 1 долар. Няма чейнджбюра, банките не продават валута, само за командировки в чужбина се получава разрешение за точно определена сума или самата институция осигурява в брой според дните на командировката.





Работилите на Запад не получават от Външнотърговска банка долари в брой за пазаруване в  „Кореком“, а бонове – ценни книжки със стойност 1, 5, 10 долара.

На черно доларът върви по 3 лв. към 1980 г., стига до 5 лв. в края на 1989 г. Колите обаче се купуват с банков превод, не става да си купиш на черно и да платиш на касата в „Кореком“. С пари в брой в „Кореком“ купуват само музикални уредби, телевизори и др. техника, бормашини, инструменти, кафе (което е дефицитно тогава), уиски, шоколади и др.





Както се вижда от ценоразписа, „Лада“ 1200 – Жигули струва 3000 долара. От „Мототехника“ същата се купува за 6100 лева, но се чака ред около 15 години, с първоначална вноска от 1500 лв., която седи като депозит, от момента в който подаваш заявка за купуване на кола.

Бившият шеф на „Мототехника“ Борис Мареков казва за онова време – „Това не беше пазар, а разпределение“.





„Лада“ 1500 (тази на снимката на листовката) струва 3415 долара. От „Мототехника“ – 7800 лв., но след 15-ина години чакане. Поради това „Лада“ 1500 на старо, на 2-3 години и на 50-ина хиляди километра, върви по около 10 000 лева.





Какво е било това чакане за кола, може да разбере някой, който днес чака 9 месеца за джип „Дачия Дъстър“, примерно. Само че се чака не година, а 15 години.

От e-vestnik успяхме приблизително да установим точно какво е „поощрителна цена“, малко по-ниска, в ценоразписа на „Кореком“. Според едно постановление на Министерския съвет от 1985 г., ако се плати кола веднага изцяло в долари, в някакъв тригодишен срок, след като се е върнал заработилият чужда валута в чужбина, той плаща по поощрителна цена.





В онова време в „Мототехника“ „Опел“, „Рено“, западни марки като от „Кореком“, в левове не се предлагат.

Единствената западна марка в края на 80-те пусната в „Мототехника“ е един модел „Мазда“, много малко бройки, които са изкупени по специален ред с подписани от министъра на търговията разрешения, само за избрани от висшата и средна номенклатура. Децата на висшето партийно ръководство карат такива и предизвикват недоволство.





Друг начин да си купиш западна марка кола е на старо, от конфискувани на митницата или при други обстоятелства. Организират се специални търгове за това, но повечето от тези, които стигат до търг, са катастрофирали, повредени. По-запазените конфискувани по разни причини западни коли обикновено се купуват преди да стигнат до търг, с връзки и подписано от министъра на търговията разрешение, с което ги освобождава от търг.





Вносът на нови и стари коли от Запад е на практика забранен с 200% мито върху цената на автомобила като нов. В България се сглобява само един модел „Москвич“ в Ловеч.

За сравнение с цените на колите, към 1980 г. двустайна панелка в София струва около 10 хил. лв., за която също се чака над 10 години.

Печалбата за шестица от тото 2 е 20 000 лева. Печеливши фишове се продават с горница на бензиджии, бармани, склададжии и др., които не могат да докажат произход на парите си.





Листовка от „Кореком“ с цените на автомобилите през 80-те години.


Четете още:

🔴 Отговор на красива българка на елементарен въпрос взриви мрежата: Как не е мъртва?! / ВИДЕО

🔴 Кмет поиска космическа заплата! Какво обясни

🔴 Бизнесменът, убил двама млади край Пловдив - 53 нарушения, 2 пъти с отнета книжка, блъснал баща и дете със 156 км/ч





Източник: e-vestnik





Коментари

горе