Социолог с брутален коментар за драмата с "Аз съм българче"



Социолог направи прелюбопитен коментар за драмата с емблематичното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче“, която се разрази в социалните мрежи, след като на корицата на едно от изданията момчето е облечено в пуловер в цветовете на украинското знаме. 





Появи се също и фалшива новина, че стихотворението излиза от учебната програма и после трябваше от образователното министерство да се оправдават.

Въпросната корица е от 2006 година. Не изпадаме ли вече в древнотемие и с всички тези спорове или напротив, попита Анна-Мария Конова в „Пресечна точка“.





Според Евелина Славкова това е голям въпрос, на който трябва да му се обръща внимание, най-малкото защото това създава социално напрежение.





Има една група от хора, която казва: Ама, вие, изобщо четете ли, не гледате ли, внимавате ли и така нататък, и другата група, която казва: Ето, сега отново им се иска тук да ни поробят, заяви по Нова ТВ социологът.





Славкова допълни, че като човек, който изследва общественото мнение ежемесечно, знае, че тези групи категорично съществуват и е много голяма тази група на хората, които казват: Ами нищо тук не кроят, но ще се опитват отново да ни манипулират, да ни изманипулират.





Според Славкова тук имаме два акцента, като първия елемент са дрехите, които кореспондират с украинското знаме, а втория елемент е изхвърлянето от учебната програма на „Аз съм българче“.









Многократно сме ставали свидетели, че нещо сега ще се случи, и някое много любимо, много значимо, много важно за българското общество стихотворение разказ или така нататък, ще изчезне от учебната програма, заяви тя.





Тогава институциите много често трябваше да обясняват на хората, че това е фалшива новина. Да, част от хората ще разберат, но другата част няма да разберат и се стига до социално напрежение, добави Славкова.





Ние всички сме учили Иван Вазов, но сега изпадаме в една ситуация, в която след това се чудим защо резултатите на някои политически партии са такива на изборите. Очевидно и много ясно е, че институциите много внимателно трябва да комуникират и да внимават с тези елементи, и много бързо да ги парират, за да не им дават възможност да се разгадят, заяви още Евгения Славкова.


Четете още:

🔴 Комисар Мария Ботева с важно уточнение за глобите по Viber

🔴 Актрисата Искра Донова показа бременно коремче / СНИМКИ

🔴 Дарина Павлова на 60г. с 10-а пластична операция и по къса поличка / СНИМКИ





Източник: Petel





Коментари

горе