Проф. Владко Мурдаров за не/правилното използване на изрази в българския език



„Неправилно е да се каже „На сто процента“, а се казва „Работата е свършена 100 процента или стопроцентово„“, сподели за „Хоризонт“ проф. Владко Мурдаров, български езиковед и преводач.





„Това е един от изразите, който стана много модерен и който не се използва правилно. 

Друг такъв израз е – „в пъти повече“. Това е също погрешно и е по-добре за казваме – „многократно“ вместо това – „в пъти повече“.





Другият израз – „приято прекарване“ или „приятно изкарване„? По-добре е да се каже – „Приятно прекарване“. Това означава, че по-дълго време пожелаваме на някого да се чувства добре – Прятно прекарване е правилното.





По другия казус – правилното е „На кого да кажа или предам“, а не „На кой да кажа? Същото важи за някой и за никой. И там се казва – Няма да казваш на никого- това е правилното. Както и – „Мъжът, когото познавам добре“.





По отношение – „да влезне“ – „да излезне“ – това дойде от диалектите. Влазям, излазям, всичко това не трябва да се употребява.

Правилното е „да вляза“ – „да изляза“.





Думи като „сглобка“ и „не-коалиция“ са уродливи думи. Надявам се да спрем да използваме тези думи, каза още за „Хоризонт“ проф. Владко Мурдаров.

По думите му речта ни е се напълнила все повече с клишета.

Дума като „входирам“ също не се използва правилно. Въведоха го юристите и вече всички хора „входират“, каза езиковедът.


Четете още:

🔴 Чирен им е Амстердам: България изостава с около 40 години, но запомнете

🔴 Голяма радост за 300 000 пенсионери. Идва на 1 април

🔴 Истината за развода на Десислава Атанасова / СНИМКИ





Източник: gramoten





Коментари

горе