Pandishpanche, ай ни пуснеш в грипна



Спонтанно бликналата тикток любов към кметовете е заради натиск за извънредна ваканция

Идеята за извънредна почивка подпали по-креативните тийнейджъри и те заляха тикток, инстаграм и фейсбук с клипчета - молби за грипна ваканция, адресирани до кметове, политици, даже и до президента.





От дни в мрежите се въртят призиви към управниците на София, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково.

Според влогъри за изработката на клиповете е използван виетнамски шаблон. В оригинал като фон звучи хитът от 2014 г. "999 рози" на виетнамската певица Кам Ли.

Изработката на "кметските" клипове с тоя шаблон е лесна - поставя се снимка и като фон към нея се добавя музика. В случая от оригинала са останали само анимираните рози, които преминават през снимката, а виетнамската мелодия е заменена с "Миллион алых роз" на Алла Пугачова.

В кратките (само 11 секунди) клипове има гальовни, закачливи и такива с правописни грешки.
Няколко са призивите към столичния кмет Васил Терзиев да обяви грипна ваканция.





"Скъпи Василе, моля да пуснеш София в грипна", моли потребител. Видеото е събрало 2440 харесвания. Друг пък пише "Molim te bate Vasko za edna gripna v Sofeto".

"Рашко моля поснете ни в грипна" е написал някой до кмета на Горна Оряховица Николай Рашков. В местна група той не на шега отговори: "Този правопис красноречиво показва, че трябва да се учи. Май сте били постоянно в грипна?"





Една от авторките на клиповете използва фамилиарно обръщение към кмета на Велико Търново Даниел Панов. "Пандишпанче*, моля те пусни една грипна!", пише тиктокърката. Друг потребител пък го нарича Данчо, вероятно смятайки, че това е умалително от Даниел.

Кметът Панов, който в момента е в чужбина, каза, че се радва на интересните методи, с които учениците искат да се погрижат за здравето си, но при висока заболеваемост трябва здравната инспекция да каже кой да учи и кой не.





Кметът на Бургас Димитър Николов е вдъхновил тиктокъри, които му пишат в стихове. Той има опит с ученическите послания за грипна ваканция още от 2016 г., когато бяха първите призиви към него в социалните мрежи. Тогава подрастващите се обръщаха към него с "Чичо Кмет", което сега са заменили с "Мили Кмете наш".

"Покажете, че гласът ни значи нещо, във борбата с туй чудовище зловещо! Вие ни подкрепяте сега - ние в бъдещите времена! Поздрав ви изпращам най-сърдечен, зная, че ще бъдете човечен!", гласи един от стиховете на местна.





"От заник-слънце озарени, алеят нашите училища, в игра стихийна уморени, сме ние тъжните деца. И в автобусите се носим леко, до горе пълни  с болни пътници, и чезнем във мъгли далеко и ставаме като скитници", е едно от посланията към кмета в стихотворна форма, което ползва Яворов.

"Винаги съм знаел, че Бургас е поетичен град.  А учениците на Бургас продължават с поезията, кротки като розов цвят. Какво ли не съм чувал и виждал, но вече и в тик-ток с рози се видях", казва с усмивка Николов.





Учениците от Пловдив от два дни са във ваканция, но преди това и те се включиха в тикток демарша. Имаше клипове със снимката на Костадин Димитров и надпис: "Моля ти се Коце пусни Пловдив в грипна".

"Господин Камемов айде да пускате Враца грипна", това са написали влогъри до кмета Калин Каменов.





"Мили деца, благодаря ви за стотиците съобщения и видеопослания, които ми изпратихте. Оценявам оригиналното ви желание за грипна ваканция и бъдете сигурни, че такава ще има, когато има основания за това. Дотогава - залягайте здраво над уроците и правописа! Ваш господин КамеНов!", отговори кметът.

С поне 3 клипа ученици зоват кмета на Кърджали Ерол Мюмюн да обяви ваканция.

"Господин Ерол Мюмюн, моля пуснете ни в грипна ваканция", пише създателят на един от клиповете и допълва "Да не Ви пуснем ние!".





"На този етап няма основание да обявим грипна ваканция", каза Ерол Мюмюн.

"Стънка, пусни ни в грипна, молим ти се. Аре де Стънка", е призивът към кмета на Хасково Станислав Дечев. За да са сигурни, че ще види клипа, учениците изпращали линк на месинджъра на градоначалника.

Дечев е отговорил: "Разбирам, че сте изморени в края на срока и искате няколко дни почивка, но все още няма условия за грипна ваканция. И това е добра новина. Защото за мен е важно да сте здрави! Иначе благодаря за клипчетата. Яки са!!".





"Моля те, ако ни обичаш. Ние сме граждани на твоя град!" и "Бъди така мил, приятелю", призовават кмета на Стара Загора Живко Тодоров. В един от коментарите ученик признава, че не му се ходи в математическата.

Потребители на тикток призоваха даже и президента Румен Радев да обяви грипна ваканция. В един от клиповете с рози и снимка на държавния глава, регистриран с името ...multilix, пише "Pandishpanche ai ni pusnesh v gripna".





Намери се и тиктокър, който под името Александър Манолов и псевдоним amanoloww пък разпространи същия клип със снимка на Бойко Борисов и строг надпис: "Келеши малки, няма да получите грипна".

* пандишпанче - често срещано обръщение между потребителите в тик-ток, което показва, че човекът е влюбен във вас и му носите наслада.





Васил Терзиев, София

Васил Терзиев, София





Димитър Николов, Бургас

Димитър Николов, Бургас





Даниел Панов, Велико Търново

Даниел Панов, Велико Търново





Костадин Димитров, Пловдив

Костадин Димитров, Пловдив





Петър Куленски, Пазарджик

Петър Куленски, Пазарджик





Калин Каменов, Враца

Калин Каменов, Враца





Живко Тодоров, Стара Загора

Живко Тодоров, Стара Загора





Станислав Дечев, Хасково

Станислав Дечев, Хасково





Ерол Мюмюн, Кърджали

Ерол Мюмюн, Кърджали





Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ





Искат по-дълга почивка между двата срока

Междусрочната ваканция да се увеличи с 2 или 4 дни в интерес на опазване здравето на ученици и учители.

Това предлага синдикат "Образование" към "Подкрепа" на Министерството на образованието и науката. Реално ваканцията между сроковете е само един ден - 5 февруари (понеделник).





Засега епидемия е обявена в 12 области, а грипна ваканция в 7, като ситуацията непрекъснато се променя.





Румен Радев, президент

Румен Радев, президент


Четете още:

🔴 България й стана тясна: Виктория Капитонова се изнася

🔴 Мъж плати 400 лв. за кръвен тест за да му върнат книжката

🔴 Учителите подготвят децата: И София преминава на онлайн училище заради грипа?





Източник: 24 часа





Коментари

горе