В следващите 48 часа нахлува в България неприятно явление от друг континент



В следващите 48 часа от югозапад над Балканите ще се пренася пустинен прах от Сахара, а в комбинация със започващите от юг валежи, в неделя и в понеделник ще има кални следи от прах, в резултат от мокрото отлагане, върху автомобилите и други повърхности на открито, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).





Повече за сахарския прах може да намерите на сайта на института.

Това природно явление свързваме предимно с мръсотията, която остава по колите, но, оказва се, то има много по-сериозен ефект както върху нас, така и върху световния климат.





Всяка година ветровете разнасят около 180 милиона тона прах от пустинята. Но 2020 g. се смята за по-различна, с рекордни количества, отчетени чрез спътников мониторинг, който се прави от 1979 г. насам.





Пустинният прах е богат на миниатюрни късчета минерали, които са се отчупили от някогашни скали. Частиците в него са с големина 20 микрона - двойно по-малки от тези, които човешкото око може да забележи. 





Основното движение на пясъка от Сахара, най-големият източник на фини прахови частици в света, е към Северна Америка. Именно там респираторните заболявания са сред основните причини за смъртност на населението, предава National Geographic.


Четете още:

🔴 Софиянци се избиват да купуват тези апартаменти, а цените им...

🔴 Важно за всички шофьори: Нови правила, които важат за целия ЕС

🔴 Последното пророчество на ясновидката Джуна, преди да изгуби сина си





Източник: Petel





Коментари

горе