Съдружник съм в работеща фирма и съм пенсионер, но не работя. Трябва ли да плащам здравни вноски?



Съдружник съм в работеща фирма. От 1.01.2024 година съм пенсионер и не работя. Трябва ли да плащам здравни вноски? Любомир Михайлов





Със Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) са регламентирани отношенията по задължителното и доброволното здравно осигуряване. Кръгът на лицата, подлежащи на задължително здравно осигуряване, е определен в чл. 33 от закона. Доходите, сроковете и начинът на внасяне на здравноосигурителните вноски са определени в чл. 40 от ЗЗО.





Съгласно разпоредбата на чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЗО здравноосигурителната вноска за пенсионерите от държавното обществено осигуряване се определя от размера на пенсията или сбора от пенсиите, без добавките към тях. Вноските са за сметка на държавния бюджет и се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят.





Предвид изложеното, като неработещ пенсионер вашите здравни вноски се поемат за сметка на държавния бюджет на Република България. Относно здравното ви осигуряване като съдружник в работеща фирма, следва да се обърнете по компетентност към Националната агенция за приходите.


Четете още:

🔴 Янка Такева: В учебниците за 6 клас има нелепи неща

🔴 Янка Такева: В учебниците за 6 клас има нелепи неща

🔴 Сняг и дъжд на 14 февруари в части от България прогнозира НИМХ





Източник: 24 часа





Коментари

горе