Кроят магистрала в Родопите: Благоевград - Хасково



„Ще се направи анализ на възможностите за изграждането на южния скоростен път от Благоевград през Доспат - Смолян - Мадан - Кърджали - Хасково, който е залегнал в стратегическите приоритети на България преди години, но реално по проекта не е работено“, съобщи в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, предаде "Родопи 24".





Припомняме, че „Родопската магистрала" влезе в дневния ред на правителството през есента на 2015 година. Тогава предвижданото пътно строителство се очертаваше като мярка по план „Спираме 10 000 бъдещи гурбетчии от областите Смолян и Кърджали".





Но години по-рано, както 24rodopi.com вече писа, през май 2006 година тогавашният зам.-министър на благоустройство, покойният вече кърджалиец Димчо Михалевски обяви, че България и Гърция работят по проекта за т.нар. „Родопска магистрала".





Той допълни, че финансирането на обекта ще е по оперативната програма "Регионално развитие". Пътят ще пресича Гоце Делчев, Доспат, Борино, Девин, Смолян, Ардино, Кърджали, Крумовград, Ивайловград и ще завърши в гръцкото селище Кипринос. 55 000 000 евро ще отнеме обновяването на мрежата. Така Родопите ще се свържат с "Виа Игнатия", обобщи тогава Михалевски.


Четете още:

🔴 Хора остават без дом, живеят в палатки

🔴 Софиянец предупреди: Мъж скача пред коли, ляга без причина на пътя

🔴 Голяма промяна в документите за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица





Източник: Petel





Коментари

горе