Йосиф Сърчаджиев потъна в скръб, почина съпругата му



Почина сценаристката и драматург Райна Томова-Сърчаджиева. Това съобщи съпругът й Йосиф Сърчаджиев.





Райна Томова-Сърчаджиева е родена в Стара Загора. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство.

Неин съпруг е Йосиф Сърчаджиев, от когото има дъщеря – Ана, и син – Пролетсин.





Филмография

Като режисьор

Помен (1979)

Като сценарист

Завръщане (1983)

Трудни деца (1982)

Адаптация (1981)

Помен (1979)

Дубльорът (1974)





Сценаристката Райна Томова, която е с 2 петилетки по-възрастна от съпруга си, хлътнала по псевдопоета Димо, прекарал няколко години зад решетките.

Сценаристката Райна Томова, която е с 2 петилетки по-възрастна от съпруга си, хлътнала по псевдопоета Димо, прекарал няколко години зад решетките. От две-три години, след като получи инсулт, пословично палавият Йосиф Сърчаджиев се е кротнал до полата на съпругата си – сценаристката Райна Томова, която му е кака с близо 2 петилетки. Говори се, че сега, когато изцяло зависи от грижите й, Райна започнала да си го връща за всичките му забежки и унижения през годините, които е трябвало да преглъща в името на семейния просперитет и общата им щерка Ани. Напоследък благоверната на Йоско все по-често изпадала в немотивиран външно гняв и в такива моменти дори поступвала мъжа си. А че го командорела, както си иска, това вече е публична тайна.






„Сега дойде нейният ред да му се реваншира за всичко, което й причини. За безразборните му връзки и най-вече за проточилия се цели 8 години „любовен роман” с покойната Пепа Николова, която после нарече „Пепа Калтака”. Райна не искаше и да чуе мъжът й да признае Александра за свое дете. За разлика от Мария Данаилова, която дори сама подтикваше мъжа си да узакони сина си Владимир от Ирен Кривошиева. Но Ламбо така и не се съгласи, въпреки че докато Ирен си беше в България, редовно ги посещаваше в апартамента им в Зона Б-5. И Рашко Младенов заряза Сашка Братанова с две близначки на ръце, без да им даде името си. Тези истории са най-емблематичните в гилдията”, раздуват сценични ветерани.






Райна Томова, която е издънка на стар и заможен род, сваля Йоско, докато той още е млад войник в Ямбол. Според злите езици в съсловието

го оплела в мрежите си с много секс,

тъй като тогава бъдещият театрален ас бил загорял за женски ласки. А опитната „кака” Райна имала какво да предложи на талантливия във всяко отношение младеж, въпреки че и в този период не блестяла с особени външни данни.






Когато двамата се загаджват, Томова е семейна и майка на едно дете – Пролетсин. Неин съпруг е известният в ония години режисьор Вихроний Чачановски, който първо работи в Димитровград, където се сближава много с Пеньо Пенев, след това го пращат в Ямболския театър, а до пенсия се подвизава в БНР.

„Вихроний беше много ексцентричен не само като маниери, но и като външност. В ония сиви, сурови и сковани от страх и табута времена той беше като ярка, екзотична птица. Произхождаше от интелигентско семейство, беше много начетен, пишеше стихове… С Райна определено не си пасваха, но той я търпеше, докато тя най-безсърдечно го изостави заради много по-младия Йоско Сърчаджиев”, връщат лентата назад техни колеги.






Докато още минават за „младо семейство”, Райна и Йоско се прославят в гилдията с бохемските си нрави и „отворения си брак”. Домът им на столичната улица „Цар Самуил” е денонощно отворен за шумни арткомпании. Сърчаджиев се чувства като волна птичка Божия и сваля ли, сваля мадами, а през свободното от запои и репетиции време кръстосва София на марков бегач или разхожда любимия си булдог. Докато е заплетен в поредната интимна авантюра, половинката му също не му остава длъжна, но вкусовете й за мъже не се отличавали с особена изисканост.






„По едно време

Райна започна да прибира вкъщи разни пияници и пропаднали типове,

представящи се за „нереализирани” и „непризнати” писатели, артисти и художници. Един от тях бе някой си Димо, псевдопоет и алкохолик, който дори беше лежал няколко години в затвора и затова му викаха „панделаджията”. С какво я беше омаял е трудно да се отговори. Но е факт, че въпросният Димо няколко години живя при нея. В този период Йоско се влачеше с Пепа Николова и Райна страдаше ужасно. Мъчеше се да не го показва, но то си личеше. Бяха на косъм от развод. И тя вероятно е търсела някакво утешение, някаква опора в бившия затворник, без да си дава сметка, че така просто се излага и с нищо не помага на брака си. Защото Йоско не се върна в семейното гнездо, уплашен от „съперника си”, а просто защото Пепа му беше писнала до смърт с нейните номера, с желанието й на всяка цена да го ожени за себе си…






И с телефонния терор, след който майката на Йоско, старата Ана Феденхехт, която винаги е била с лабилна психика, превъртя и влезе в болница. Раждането на Алекс също бе част от плана да го върже и да го отведе в гражданското, но в един момент той изтрезня и я разкара”, издават близки до семейство Сърчаджиеви.






Наследниците на артистичната двойка също са особени, но за съжаление лишени от дарбата на родителите си. Пролетсин, който е вече 46-годишен, навремето бил най-дивото дете в централното столично училище, където тероризирал връстниците си и по-малките деца. И затова се окичил с прякора Проклетсин. Един път дори завъдил… въшки в буйната си червена грива и месеци наред ходел с подстрижка нула номер. В интервюта Йосиф Сърчаджиев винаги го нарича „моят син”, но Пролетсин е дете на Вихроний Чачановски. Дали култовият актьор го е осиновил, историята мълчи. Пролетсин от малък хич не си падал по ученето и затова се задоволил с непрестижната професия шофьор в Киноцентъра, където, разбира се, го уредили родителите му.






43-годишната Ани е общата щерка на Йоско и Райна. Тя е доста по-уравновесена и ученолюбива от своя полубрат. Не успява обаче да пробие във ВИТИЗ и завършва испанска филология. Това не й попречи два пъти да „блесне” на професионална сцена. Изявите й обаче бяха толкова нелепи и смехотворни, че съсипаха и прекрасните пиеси, и играта на баща й.

Ексцентричната испанистка, която набързо се омъжи за мургав сънародник на Сервантес, с когото завъртяха заведение в София, и почти толкова бързо се разведе, успя да потресе публиката в „Случка в зоопарка” на Едуард Олби, като се превъплъти в… мъж!






„В пиесата имаше само две роли - и двете мъжки, затова татко реши аз да изиграя сценичния му партньор”, обясни тогава Ани.

„В Бургас тя омаскари римейка на „Животът е сън” на Калдерон де ла Барка, където навремето Йоско изигра една от върховите си роли. На сцената на „Адриана Будевска”

дъщеря му се разхвърли дибидюс гола и подплаши зрителите с огромния си провиснал бюст

и ниската си трътлеста фигура, копие на майчината й”, ехидничат злобарите в гилдията. Клюката носи, че от тийнейджърка Ани и зиме, и лете движела… без гащи, и обичала да споделя дори пред случайни познати „необикновените си усещания”.






Освен това имала един неприятен за околните тик, който явно наследила от именития си родител. Изневиделица, докато разговаряла с някого, запрятала ръкави и протягала ръцете си да я чешат. Самият Сърчаджиев редовно напирал да го драпат по горните крайници, но преди да го повали инсултът, се обръщал най-вече към засукани студентки от НАТФИЗ и млади колежки, които въвеждал в тънкостите на актьорския занаят. Болезнено ревнивата Райна обикновено не била допускана до „сеансите”. Сценаристката обаче била глождена от диво любопитство да не пропусне някой детайл от „постановката”, разиграваща се в собствения й дом, затова наблюдавала през тайна дупка на вратата. Приятели на фамилията се кълнат, че Йосковата булка сама я пробила и я криела ловко от мъжа си с разни хартийки и боклучета.






Неда ДАНЕВА

.............................................................
ДОСИЕ


По ирония на съдбата още като младоженец, в средата на 60-те години, Йосиф Сърчаджиев трябвало да се превърне в болногледач за парализираната си съпруга.






„Жена ми я сгази трамвай точно преди Централни хали. Бързала е, трамваят я захлупил. Отивам в болницата веднага, а тя с глава като един син балон и ми казва: „Няма ми краката”. Аз повдигам чаршафа и казвам: „Не бой се, тука са ти краката. Ще се оправиш”. Цяла година Райна беше парализирана от кръста надолу. Лекарите казваха, че са засегнати детеродните органи и не може да износи дете. Точно след тази година жена ми роди Анчето. Забременя веднага, след като излезе от санаториума в Баня. Беше на ръба на аборт, защото лекарите смятаха, че е опасно да износи детето. Тя обаче твърдо беше решила до го роди с цената на всички рискове.






Противно на очакванията, вследствие на раждането се оправи напълно, нали при бременност и раждане организмът мобилизира всичките си сили…”, довери преди време в едно интервю известният актьор.


Четете още:

🔴 Проф. Рачев: Чака ни взривно затопляне! Разминахме се със зимна аномалия! Горещи / КАРТИ

🔴 Издадоха повече информация за състоянието на Сашка Васева

🔴 Ники Кънчев си направи гаргара в ефира на Стани богат





Източник: Блиц





Коментари

горе