Децата летят за Шенген с паспорт, издаден с мама и тате. Полицаи, а не граничари може да ги проверят



Отпадат декларациите за съгласие за пътуване





Родителите ще казват дали са съгласни детето им да пътува в Шенген още при издаването на документите. Така ще се компенсира липсата на гранични проверки, при които се изисква декларация за съгласие за пътуване. Това съобщи в интервю за "24 часа" директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. Той обясни мерките за пътуване по въздух и море от 31 март, когато влизаме в Шенген.





За всички под 14 години се изисква задължителен международен паспорт. Той се издава само със съгласие на двамата родители, така че няма да има вариант за неговото получаване, ако единият родител е против пътуване. При наличие на спор обаче тези въпроси ще се решават от районния съд по настоящия адрес на детето. Проверката на документите ще става в зоната за сигурност, a и билет не може да се купи без документ за самоличност.





При младежите над 14 години, но под 18 г. паспорт не е нужен, тъй като по закон те вече имат издадени лични карти.

Макар освен декларацията да е отпаднала и граничната проверка, всеки пътник на летището и пристанището може да бъде спрян за справка не от граничари, а от униформени полицаи. Това ще са типичните проверки, каквито се правят и във вътрешността на страната.





Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген.


Четете още:

🔴 Топ астролог: Краят на света не идва тази пролет

🔴 Анелия дава под наем дома си / СНИМКИ

🔴 Моден шок в ефир: Илиана, в ред ли си?





Източник: 24 часа





Коментари

горе