Да четат всички българи с "Айфон": Дадоха краен срок за старите телефони



Apple за пръв път обяви колко време ще осигурява софтуерната поддръжка на по-старите модели iPhone. Досега компанията не е съобщавала публично срока, като предпочиташе да преценява според всеки модел.





Наскоро обаче Apple е подала документи в британските регулатори, че от iPhone 15 нататък въвежда официален минимален срок на поддръжка, съобщава Ars technica. Този срок е 5 години, през които телефонът ще получава гарантирани софтуерни актуализации, предаде "Вести".





Разбира се, компанията може да реши да удължи срока и след тази дата, но със сигурност няма да е по-кратък. Срокът започва да тече от датата на началото на продажбите на устройството. В случая на iPhone 15 това е 22 септември 2023 г., което означава, че софтуерна поддръжка ще има поне до 22 септември 2028 г.





Очакванията са, че реалният срок ще е още по-дълъг. По-стари модели на iPhone от 2016 г. и 2017 г. получаваха актуализации за сигурност съвсем до скоро.

Повечето от тях получиха и поне 6 пълни актуализации на операционната система. Те обаче не поддържат всички функции и възможности, заради липсата на нужния хардуер. Ако компанията реши да удължи времето на поддръжка, ще трябва да подаде ново уведомление към регулатора, в което да опише новите дати. Това обаче ще се направи чак към края на настоящия срок.





Досега липсваше официален минимален срок, което правеше впечатление на потребители и анализатори. Особено имайки предвид, че повечето конкуренти на Apple на този пазар вече отдавна са обявили минимален срок на акутализации. Той варира от 2 до 7 години в зависимост от ценовия клас на смартфона.


Четете още:

🔴 Голяма изненада с новите пенсии

🔴 Нова ТВ срази bTV: Голяма изненада с двама водещи СНИМКИ

🔴 7 знака, че някой се опитва да ви прокълне!





Източник: Petel





Коментари

горе