Вдигат такса "достъп", потребяваш или не



Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, проведе открито заседание във връзка с доклад на работната група за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2024 – 30.06.2025 г. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.





След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е 1,39 %, се посочва в доклада на работната група. За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.





Наредбата за регулиране цените на тока не предвижда от 1 юли тази година да отпадне нощната тарифа за цената на тока за бита, съобщи енергиен експерт.









Той обаче обърна внимание, че вероятно цената на нощния ток ще се увеличи значително заради промяната в режима на производство и ползване на тока и скока на присъединените слънчеви и вятърни паркове.





Цената за достъп на битовите клиенти до електроразпределителната мрежа да се калкулира вече на база предоставена мощност на обекта, както е при бизнес клиентите.





Тоест във формат … лева (на киловат) на ден. Това пише в заявлението на ЕРМ „Запад“ за промяна на цените за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г.

В момента цената за достъп за битовите потребители се определя според потребеното количество електроенергия, тоест е в лева на киловатчас.


Четете още:

🔴 От 1 юли в Гърция нищо няма да е същото, с 20% скачат цените на ключови продукти

🔴 Бум на змии в градовете - какво да правим, ако ги срещнем

🔴 Череши за зимата без захар. Дори бурканите няма нужда да стерилизират: Най-вярна и проста рецепта





Източник: vihrogon





Коментари

горе