Даниел Митов поема Външно, Милошев и Гвоздейков аут от новия кабинет



Имена на министри в бъдещия кабинет Борисов вече се завъртяха в публичното пространство. Росен Желязков най-вероятно ще бъде премиер, след като се отказа от евродепутатския пост, както Lupa.bg първо написа.





Любопитен факт е, че усилено се говори, че Даниел Митов отново ще поеме външно министерство, след като вече е бил на този пост. Въпреки завъртелите се интриги, че ГЕРБ ще привлекат Даниел Лорер за поста, зам.-председателят на ГЕРБ натежава повече на везните. На поста социален министър почти 100 % ще се завърне топ герберката Деница Сачева, която в момента е в преговорния екип за съставяне на кабинет.  

Със сигурност от правителството ще си тръгнат министърът на туризма Евтим Милошев, транспортният шеф Георги Гвоздейков и министърът на културата Найден Тодоров.





Милошев така и не успя да натежи на поста си, въпреки огромното си желание да се появява в медиите по всеки повод. В крайна сметка, до този момент, той не остави следа за някакъв значим ход, коментират гербери. Твърди се, че самите ИТН не са доволни от бившия сценарист и имат други намерения.





Голяма част от служебните министри обаче вероятно ще запазят постовете си. Почти сигурно, министърът на отбраната Атанас Запрянов, подкрепен от евроатлантическите  партньори ще запази креслото си, още повече че Борисов неведнъж се е изказвал ласкаво за капацитета му, за разлика от думите му за Тодор Тагарев. 





Почти 100 % в правителството ще остане на поста си МВР-шефът Калин Стоянов, като това ще му е трета министерска клетва.

Стоянов има адмирации заради добрите ходове в битката срещу миграционния натиск.

Икономическият министър Петко Николов също остава на поста си, като се предвижда иновациите да се върнат към ведомството му. Всъщност разделянето направи Кирил Петков, за да се осигури министерство на Даниел Лорер.





В земеделието ще остане и Георги Тахов – с безспорни качества на експерт и компетентност в сектора, още повече, че има концепция за развитие на земеделието.

Бившият заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Мария Павлова вероятно също ще запази поста си. Енергийният шеф Владимир Малинов почти сигурно няма да бъде сменен, още повече че има опит като бивш шеф на „Булгартрансгаз”.





Възможно е просветният министър проф. Галин Цоков да остане начело на образованието си, въпреки че за поста се спряга и експертът от ГЕРБ Кирил Вълчев. 





Очаква се министърът на енергетиката Владимир Малинов също да запази поста си, особено като се има предвид неговият опит като бивш директор на "Булгартрансгаз" ЕАД и председател на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан".


Четете още:

🔴 На 45 години Нели Хаджийска от БТВ стана истинска фурия след развода

🔴 Знаков гербер вдигна пищна сватба в Пиринско, ето коя красавица взе за жена / СНИМКИ

🔴 БДЖ показа новия влак с климатик - от София до Бургас за 355 минути





Източник: lupa





Коментари

горе